5.000 extra plaatsen in woonzorgcentra

Woonzorgcentra krijgen er voor de periode 2020-2025 5.000 extra plaatsen bij voor de residentiële ouderenzorg. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bekend. Vlaanderen trekt daarvoor 162 miljoen euro uit.


Tussen 2014 en 2019 kwamen er bijna 10.000 woongelegenheden bij in woonzorgcentra in Vlaanderen. De wachtlijsten zijn daardoor nagenoeg volledig verdwenen, zegt Vandeurzen. De komende legislatuur komen daar nog eens 5.000 plaatsen bij, maakt de minister vandaag bekend. Vlaanderen investeert daarvoor 162 miljoen vanaf 2020.

In totaal telt Vlaanderen dan bijna 92.000 woongelegenheden in woonzorgcentra of centra voor kortverblijf. Volgens Vandeurzen is het volgens voorlopige prognoses "aanneembaar dat dit een zo goed als dekkend aanbod is voor de verwachte vraag naar dit type van voorzieningen." Belangrijk is wel dat er nog verder geïnvesteerd wordt in de thuiszorg, zegt hij.

De Vlaamse woonzorgcentra beschikten al over voorafgaande vergunningen om 7.307 extra plaatsen in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf uit te breiden. Maar de initiatiefnemers kregen de kans om te kiezen: ze konden voor extra capaciteit gaan, of de vergunningen omzetten in extra financiële middelen of in een thuiszorgvoorziening. Uiteindelijk komen er dus 5.000 extra plaatsen bij, de rest ging naar andere plannen. Zo komen er drie nieuwe centra voor palliatieve dagverzorging bij in Vlaanderen, kondigt Vandeurzen aan. In Knokke-Heist, Dentergem en in Roeselare. De initiatiefnemers kregen afgelopen week uitsluitsel, zodat ze aan de slag kunnen.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annie Broeckx

  Hij vergeet erbij te zeggen dat al die rusthuizen en service flats niet gebouwd zijn voor de mensen maar voor de opbrengst in fondsen en aandelen.Van Deurzen en veel politiekers zullen ieder jaar hun dividenden wel opstrijken en de bewoners en de bevolking het betalen.

 • willem merken

  Daar worden alleen de investeerders van beter, niet de patiënten. 162 miljoen (een slordige 6.5 miljard frankskes) is dat per jaar of eenmalig?

 • Dirk Van Den Bossche

  Het is verkiezing en hier komen de beloften. Dezelfde Vandeurzen heeft WZC Zuiderlicht in Gent een jaar laten wachten op vergunning, terwijl het gebouw al zo lang klaar was. Kazakkendraaier eerste klas.

 • adam naaktgeboren

  Door personeels te kort ga ik in die regio’s een carwash voorzien. Ik zoek enkel nog iemand voor het vervoer te regelen.

 • Walter Mertens

  Mooi zo. En nu VB kiezen. Eigen volk eerst. Vergeet het maar niet nu zondag. Anders mag je er naar kijken. VB dus