473 agenten kregen vorig jaar tuchtstraf

Belga
In 2017 hebben 473 politieagenten een tuchtstraf gekregen. Dat zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon op basis van cijfers die hij opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Het gaat om een lichte daling tegenover 2016, toen 496 agenten werden gestraft.

"De meeste inbreuken die begaan werden binnen het uitoefenen van de functie was het onrechtmatig gebruik van politionele gegevensbanken. Voor de opgelegde tuchtstraffen buiten de functie ging het opmerkelijk over het gebruik van verdovende middelen", zegt Demon. Daarnaast blijft het rijden onder invloed van alcohol buiten dienstverband veel voorkomen. "Positief is dat voor het eerst in jaren dronken rijden met ongeval niet meer bovenaan het lijstje staat. Al gaat het om minimale verschillen", zegt de CD&V'er.

Nederlandstalige politieambtenaren plegen meer dan dubbel zoveel geregistreerde verkeersinbreuken, stelt Demon. Daartegenover staat dat Franstalige politieambtenaren dan weer meer tuchtinbreuken plegen met betrekking op het openbaar gedrag, bijvoorbeeld racisme, nachtlawaai, smaad aan een agent.

Willekeur

Binnenkort worden de tuchtprocedures voor politiemensen geobjectiveerd, en dat is nodig volgens Demon. "Nu zijn de politiechefs en de burgemeesters te nauw betrokken bij het opleggen van een tuchtstraf", luidt het. "Hierdoor kan willekeur ontstaan."

Naast tuchtstraffen kunnen ook ordemaatregelen opgelegd worden, zoals voorlopige schorsing, het opstellen van een functioneringsnota en de verandering van dienst of een verbod om een voertuig te besturen, of geweigerde toegang tot elektronische bestanden. Daarover zijn geen gegevens beschikbaar.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim ELBERS

  Op dat stuk ben ik een ervaringsdeskundige. Die ordemaatregelen zijn vaak verkapte tuchtstraffen. De "chefs" die ze opleggen behoren meestal tot het gild van de gefrustreerde machtswellustige minussen. Licht geweld tegen hun persoontje (zonder getuigen) en/of goed overdachte akties die hen in hun privé-leven treffen, halen meestal iets uit.

 • André Castelot

  Laat de "Regenten" in 't vervolg zelf hun bescheten commissies opkuisen. 't Wordt tijd dat de politie eens gaat inzien dat ze tot niets meer dient in deze maatschappij.

 • Jan Deams

  Tuchtstraf = tikje op de vingers. Buiten met zo een mensen die de wet overtreden en denken dat ze alles mogen en kunnen. Wij burgers die op het werk iets verkeerd doen krijgen geen tuchtstraf maar worden buiten gezet zonder pardon.

 • Erwin Vandriessche

  In de eerste plaats moeten politieambtenaren die over de schreef gaan gestraft worden zoals iedere burger. En daar is geen plaats aan eender welk gemeenteraadslid om erbij betrokken te worden, anders spreekt men inderdaad over politieke willekeur. Men moet hier eens leren dat politiek en politie moeten gescheiden blijven, ook op gemeentelijk vlak! De enigsten die kunnen straffen zijn de rechtbanken en de Korpschef! Zij zijn de enigen die de materie en deontologische code politie kennen!

 • Mario Bocque

  Brave jongens zo te horen.