450.000 bedienden krijgen 250 euro bruto per jaar meer

THINKSTOCK
Vakbonden en werkgevers hebben het sectorakkoord voor ruim 450.000 bedienden voor dit en volgend jaar afgerond. Het voorakkoord dat een tiental dagen geleden was bereikt, werd vandag definitief ondertekend. Dat meldt de socialistische bediendebond BBTK. Opvallend element in het akkoord is een jaarlijkse (bruto) premie van 250 euro.

Het akkoord heeft betrekking op het aanvullend paritair comité voor bedienden, ofte paritair comité 200, wat vroeger paritair comité 218 heette. Dat is een amalgaam van sectoren zoals de groothandel, de bouwsector, de glasindustrie, de uitgeverijen of de IT. Alles samen gaat het om ruim 450.000 bedienden in meer dan 50.000 bedrijven. Het is het grootste paritair comité van het land.

Wat koopkracht betreft voorziet het voorstel in een geïndexeerde bruto premie van 250 euro, jaarlijks in juni te betalen vanaf 2016. Volgens BBTK-voorzitter Erwin De Deyn zal in de meeste kleinere bedrijven wellicht hiervoor worden gekozen. Er kan ook op bedrijfsniveau worden gekozen voor omzetting van de premie in een evenwaardig voordeel. Dan gaat het bijvoorbeeld om maaltijdcheques. Het bedrag ligt dan wel iets hoger dan 250 euro, aangezien de patronale RSZ daar bovenop komt.

Voorts voorziet het voorstel in een maximale invulling van de mogelijkheden voor SWT (het vroegere brugpensioen) en tijdskrediet. Ook is er een verlenging van de opleidings-cao voor de jaren 2016-2017.