43 inschrijvingen voor lobbyregister Federaal Parlement

Archiefbeeld. Federaal Parlement.
Photo News Archiefbeeld. Federaal Parlement.
Meer dan 40 organisaties en bedrijven hebben zich officieel geregistreerd als lobbyist in de Kamer. Dat schrijft De Tijd vrijdag. Daarmee komt het lobbyregister van het parlement eindelijk van de grond.

Het lobbyregister van de Kamer leek begin dit jaar nog uit te draaien op een flop. Een maand na de invoering had nog maar een handvol organisaties zich ingeschreven. Er zijn dan ook geen consequenties als lobbyisten zich niet registreren.

Een half jaar later lijkt het tij dan toch te keren. Ondertussen hebben al 43 (grote) bedrijven en organisaties zich opgegeven in het register, dat terug te vinden is op de website van de Kamer. Het gaat onder meer over Test Aankoop, Agoria, de diamantfederatie AWDC, Pharma.be, Febelfin, Febiac, de Belgische brouwers, Engie Electrabel, Proximus, ING Belgium en de tabaksreuzen Philip Morris, Imperial Tobacco en BAT. Ook gekende lobbykantoren en ngo's zoals het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de Vrouwenraad registreerden zich.

"Het is moeizaam gestart, maar nu begint het goed te lopen. Men begint zich aan de regels te houden", verklaart Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) in De Tijd. "In het Europees Parlement is registratie wel een verplichting: wie niet ingeschreven is, krijgt geen toegangsbadge. Op termijn moeten we dat ook overwegen voor het lobbyregister van de Kamer.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guy perain

  Schaf dat Federaal Parlement gewoon af!!

 • Ronny Van de Wal

  Elk met het nodige budget in handen om een welwillend en tegemoetkomend parlementslid rijkelijk te belonen voor zijn diensten.wettelijke corruptie onder de ogen van de kiezer.

 • Georges Vande Velde

  Lobbyisten in de kamer ? Ik las eerst en geloofde het direct nl. hobbyisten in de kamer ! Wat is de bedoeling van die lobbyisten ? Sjoemelen ??????

 • Jan Van de Velde

  Vertegenwoordigers van het volk moeten enkel luisteren naar degenen die zij vertegenwoordigen; doen zij echter niet omdat zij niet het volk maar partijen vertegenwoordigen. Daardoor haken vele kiezers af en zijn zes of meer partijen nodig om een regering te vormen; ideologische tegenstellingen worden overbrugd met belastinggeld.

 • patrick morel

  Dat zijn de gasten die de wetten maken en er voor zorgen dat grote bedrijven weinig belastingen betalen, dat voetballers weinig sociale lasten betelen en dat de burger iedere keer de pineut is want niemand lobby't voor hem.