425 politievoertuigen mogen lage-emissiezones in ons land niet binnen

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.
Minstens 425  politievoertuigen mogen de lage-emissiezones in Antwerpen, Brussel en Gent niet binnen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op een vraag van Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Speurders van de federale politie die met een verouderde - en dus vervuilende - dienstwagen een lage-emissiezone (LEZ) binnenrijden, moeten zelf de aankoop van een dagpas voorfinancieren.

Dagpassen kosten 10 à 35 euro, óók voor de politie. Als de speurders die niet kopen, krijgt de politie een boete tot 350 euro. Het geld voor de dagpassen moeten ze uit eigen zak voorschieten. Soms krijgen ze dat na twee maanden terugbetaald, in andere gevallen moeten ze er meer dan een jaar op wachten. 

De 425 politievoertuigen die de LEZ’s van Brussel, Antwerpen en Gent niet binnen mogen, zijn voertuigen voor administratieve of logistieke doeleinden. De federale politie streeft ernaar om dergelijke voertuigen buiten de LEZ te houden en zo dagpassen te vermijden.

“Ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat politievoertuigen drie van onze steden niet in mogen”, zo reageert Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) verbijsterd. “Soms moet het algemeen belang primeren op andere belangen, voertuigen van nooddiensten kunnen in dringende omstandigheden ook door het rood rijden. Aan de minister om hierin verandering te brengen en oplossingen te zoeken.”

LEZ-boetes geschrapt

Volgens cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) kreeg de federale politie in 2018 vijf LEZ-boetes en in 2019 één. Ze werden allemaal geschrapt omdat die voertuigen wel aan de voorwaarden voldeden. Met de voertuigen voor operationele doeleinden zijn er dus geen problemen, ofwel omdat ze voldoen aan de emissievoorwaarden ofwel omdat ze op de zogenaamde witte lijsten staan als prioritaire voertuigen.
97 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jaap Spoelstra

  Dat ze een voorbeeld nemen van Nederland daar hebben ze het begrepen. De groene maken het land kapot en binnenkort geen winkels of firma’s en zelfstandigen meer in de steden. Dan zeggen we zijn goed bezig. Waar zit jullie verstand?

 • smet Mike

  Als je da verteld in het buitenland lachen ze zich groen letterlijk welkom in graaiers en apenstaat belgie

 • danny janssens

  Enkel hulpdiensten zouden nog fossiele brandstoffen mogen gebruiken al de rest electrisch of openbaar vervoer

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ik voel me toch wel wat veiliger in de Eu dan in een België op zijn eentje. De tijd van toen komt niet meer terug wat VB of ander extreme partij ook komt vertellen.

 • janpiere ledure

  iedereen gelijk voor de wet Als wij niet mogen mogen zij ook niet