419 jobs weg bij VDAB: regering bespaart fors op overheidspersoneel

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) verzekert dat de besparingen weloverwogen zijn.
BELGA Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) verzekert dat de besparingen weloverwogen zijn.
Bijna 22 miljoen euro en 419 voltijdse personeelsleden. Dat moet VDAB de komende jaren inleveren door de besparingen binnen de Vlaamse regering. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen. Andere slachtoffers zijn het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Milieumaatschappij en verschillende andere milieu- en energieagentschappen.

Meteen na de aanstelling van de Vlaamse regering was al duidelijk dat er fors bespaard moest worden. Als “een goede huisvader” deed de regering-Jambon dat ook in de eigen werking: door 1.440 ambtenaren niet te vervangen, kon 75 miljoen bespaard worden.

Vooral de VDAB is het slachtoffer: daar staan 419 voltijdse jobs op de helling. Maar ook het Agentschap Wegen en Verkeer (-62 VTE’s), de Vlaamse Milieumaatschappij (-59 VTE’s) en verschillende andere milieu- en energieagentschappen (-70 VTE’s) zullen de besparingen de komende vijf jaar voelen. 

Geen naakte ontslagen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) verzekert dat het niet om naakte ontslagen gaat en dat de besparingen weloverwogen zijn. Zo worden ambtenaren die met pensioen gaan niet of ­gedeeltelijk vervangen en wordt vooral gekeken naar de diensten die nog niet eerder moesten besparen.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Vekemans

  En mr Somers, iedereen die u gaat ontslagen zal wel van NVA strekking zijn, nu hebt u de mogelijkheid om NVA leden te straffen, gewoon ontslag geven, zo kan u uw haat tegen alles wat Vlaams is uiten

 • ingrid grieten

  350 politiekers bespaart ook 75 miljoen en scheelt 1090 werklozen.

 • Anita Billen

  Ze zouden beter fors op de regering zelf besparen . Want wat daar allemaal bij elkaar zit ....

 • Ferdinand Nuyts

  Alles wordt beslist door Europa, waarom heeft België 6 regeringen nodig...?

 • piet devlieger

  Niet meer dan logisch. Ooit had ik een afspraak bij de VDAB - toen ik nog geloofde dat ze personeel zouden kunnen vinden - en ik kwam in een groot bureau waar iemand mij (heel vriendelijk) te woord stond terwijl er 25 anderen stonden te kletsen of de krant zaten te lezen.