400 Vlamingen per bus naar Nederland voor goedkopere medicatie

vmma
Zo'n vierhonderd Vlamingen namen vandaag samen de bus naar Hulst, net over de grens met Nederland, om er medicijnen te gaan kopen. Het is een initiatief van 'Geneeskunde voor het Volk', een vereniging die ijvert voor betaalbare geneeskunde, opgericht door de Partij van de Arbeid. Want sommige medicijnen zijn in Nederland tot vijf keer goedkoper dan bij ons, zeggen ze.

Acht bussen rijden vandaag naar Hulst, alles samen zo'n 400 mensen uit heel Vlaanderen en Brussel. Veel geneesmiddelen zijn hier een pak goedkoper, omdat de overheid het hele systeem beter geregeld heeft, zeggen ze bij de organisatoren. "In Nederland hebben ze een vorm van aanbesteding, wat ze het Kiwi-model noemen", zegt dr. Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk, "en dat zorgt eigenlijk voor een enorme prijsdaling."

480 miljoen euro

Geneeskunde voor het Volk berekende dat de overheid 480 miljoen euro kan besparen door over te schakelen naar het kiwi-model. "Farmaceutische bedrijven maken grote winsten, terwijl de patiënt en de sociale zekerheid zich blauw betalen", zegt de PVDA. "De mogelijke besparingen zijn enorm. Zo betalen de Nederlanders voor de maagzuurremmer omeprazole van het merk Sandoz drie euro, terwijl exact hetzelfde doosje van dezelfde firma in België 42 euro kost." 

Vanuit Deurne, Hoboken, Zelzate, Schaarbeek en Molenbeek werden er bussen ingelegd naar het Nederlandse Hulst. "In totaal waren er ongeveer 400 mensen op acht bussen, waarvan twee dubbeldekkers", zegt dokter Van Duppen. "De twee apotheken waren voorbereid op onze komst en ook de burgemeester daar heeft ons verwelkomd. Alleen onze eigen patiënten konden met hun (Begische, nvdr.) voorschriften daar terecht. In Nederland is de medicatiebewaking door de apotheken goed geregeld. Ik weet niet hoeveel de 400 mensen samen bespaard hebben, maar het zal een groot bedrag zijn."

Tekort

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zou het Nederlandse model bij ons niet werken en zijn er bij onze Noorderburen vaker geneesmiddelen te kort. Ook apothekers in ons land zijn natuurlijk niet erg opgezet met dit soort 'medicijntoerisme', want zo kunnen ze de patiënt minder goed opvolgen en begeleiden. "De prijs van de geneesmiddelen is één ding", zegt Lieven Zwaenepoel van de Nationale Apothekersbond, "maar het is belangrijker dat je de juiste geneesmiddelen gebruikt en dat je ze goed gebruikt." Er wordt ook stevig geïnvesteerd in België om digitale systemen op zetten om gegevens over gezondheidszorg en geneesmiddelen te delen om te zorgen dat dat allemaal goed loopt, zegt Zwaenepoel.

CM wil debat

Volgens de Christelijke Mutualiteit toont de actie aan dat er dringend een debat nodig is over de kostprijs van geneesmiddelen. "Tien jaar geleden trokken we al samen met Geneeskunde voor het Volk naar het Nederlandse Hulst om er goedkope pijnstillers te kopen. We stellen vast dat er de jongste jaren wel inspanningen gebeurd zijn om geneesmiddelen goedkoper te maken. Maar dat er vandaag nog altijd medicijntoerisme bestaat, bewijst dat er nog een lange weg te gaan is", zegt Michiel Callens, directeur van de CM-studiedienst."

Het Kiwi-model waarbij enkel de goedkoopste producent geneesmiddelen mag leveren, heeft in landen als Nederland, Canada en Nieuw-Zeeland duidelijk effect gehad", zegt de CM, die in het verleden al pleitte voor een sluismodel. "Producenten die hun prijs willen laten zakken tot die van de goedkoopste aanbieder, krijgen in dat model ook de kans om hun geneesmiddel voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Door meerdere producenten toe te laten, komt de bevoorrading niet in het gedrang."