40% meer kinderen wachten op pleegouders

Getty Images/iStockphoto
Het aantal kinderen die wachten op een pleeggezin, is in twee jaar tijd met 40% gestegen. Eind 2015 waren het er 602, maar eind vorig jaar was hun aantal al gestegen tot 844. Zolang er geen pleeggezin wordt gevonden, blijven de kinderen thuis - ook als het daar niet veilig is - of worden ze naar een jeugdinstelling gestuurd.

Een en ander blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V). Parys heeft zelf twee pleegkinderen en één adoptiekind. “844 kinderen en jongeren die op zoek zijn naar pleegouders, maar geen thuis vinden: dat is een stomp in de maag van Vlaanderen. Dat betekent dat kinderen in een verontrustende situatie toch thuis of in een voorziening opgroeien, hoewel die omgeving niet geschikt kan zijn voor hen. Dat kan niet”, zegt hij.

Dat het aantal wachtende kinderen zo hard toeneemt, is opmerkelijk want er zijn steeds meer mensen die bereid zijn een kind op te vangen. In 2015 telde Vlaanderen 4.177 pleeggezinnen. Twee jaar later waren er 5.181 of een kwart meer. “Als ik dan zie dat meer ouders zich informeren over pleegzorg, maar dat minder kandidaten aan het selectieproces beginnen, vrees ik dat de wachtlijst nog zal groeien. Dus moeten we dringend te weten komen waarom kandidaten afhaken, werk maken van tijdskrediet voor pleegouders en Gezinshuizen oprichten. Dat is kleinschalige opvang die aanleunt bij een gezinsomgeving: een gezinshuisouder zorgt voor maximaal vier kinderen. Zo kunnen we kinderen en jongeren de beste ontwikkelingskansen bieden.” 

Lees in onze abonneezone het verhaal van Nadia, die als tiener in 34 instellingen verbleef. Proef nu 4 weken gratis.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Soetaert

  Geef pleegouders meer rechten en een betere vergoeding en de kandidaturen leegouders zullen groeien. Nu hebben pleegouders bijna enkel plichten en bijna geen rechten en zoals iedere pleegouder het weet voor de financiele kant hoef je het zeker niet te doen.

 • Pat Hoste

  Doe gewoon een vraag bij pleegouders, die echt durven spreken. Dan zal de waarheid mss gezegt worden door hen. En dan zal men weten waarom veel pleegouders afhaken .

 • Luc De Baets

  Pleegouder worden OK. Maar voor wat ik er over hoor worden toekomstige pleeg- en adoptie ouders bijna onderzocht als of het zware criminelen zijn. Maar iedereen mag een kind maken... ook ouders waarvan geweten is dat ze niet geschikt zijn. Misschien moet daar ook nog eens naar gekeken worden.

 • Chris Hom

  Niets zo triestig als een slechte kindertijd.Maar zorg in eerste instantie dat deze ouders geen kinderen meer op de wereld zetten. Dat is totaal niet verantwoord.