Exclusief voor abonnees

40 jaar oud en nooit gebruikt: Sint-Pietersziekenhuis, “de gele olifant” van Leuven gaat tegen de vlakte

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Lege gangen, met kamers die nooit gebruikt zijn. Een ziekenzaal waar slechts zuchten huizen. Een verlaten operatiekwartier. Ramen waar het vuil van veertig jaar tegenaan plakt. Vandaag begint eindelijk de sloop – symbolisch – van het Sint-Pietersziekenhuis in hartje Leuven.
Alexander Dumarey / VRT

Eerst twee mythes ontkrachten. De lege vleugel van het Sint-Pietersziekenhuis – “de gele olifant”, zoals Louis Tobback het gebouw noemt – is niet ongebruikt gebleven omdat de deuren te smal waren voor de ziekenhuisbedden en al evenmin omdat er asbest in zit.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Liane Lauwagie

  Weer zo'n project dat heel veel geld heeft gekost, waar de burger moet voor opdraaien. Nooit gebruikt zoals gebouwen, straten en bruggen. Zoek het eens op hoeveel er bestaan, je gelooft je ogen niet.

 • Angelo Cabooter

  Waarom een ziekenhuis bouwen, als het niet gebruikt wordt. En dat nog 40 jaar Dat gebouw moest al tientallen jaren geleden al gesloopt geweest zijn.

 • Patricia Pardo

  ja de burger zal wel betalen voor de stad gasthuisberg en dat blijft maar uitbreiden vindt daar uwe weg maar zonder gps vandaar dat er geen geld is voor kleine ziekenhuizen die dan nog betaalbaar zijn voor de kleine arbeider die het moet doen met een klein loon en de stadskas int maar op ons verteer

 • Jean-Paul Hoornaert

  renoveren en waarom geen betaalbaar rusthuis

 • leen hanssens

  Maak er een gevangenis van.