40 Gentse gevangenen weigeren uur lang terug naar cel te gaan, oproerpolitie komt tussen

rv
In de Gentse gevangenis Nieuwe Wandeling weigerden een veertigtal gedetineerden deze middag om naar hun cel te gaan na hun wandeling.  Dat bevestigt de Gentse lokale politie, die door de cipierstaking de taken overneemt. De oproerpolitie kon de gevangenen uiteindelijk overtuigen om terug te keren. 

De politie was massaal aanwezig in en aan de gevangenis. Toen bleek dat de gedetineerden weigerden om terug te keren naar de cel, werd de straat voor de gevangenis afgesloten en werd er een veiligheidszone rond het gebouw ingesteld. Rond de middag dreigde de politie nog met bestuurlijke aanhoudingen voor wie niet meewerkte. Iets later gingen vijftig agenten in oproeruitrusting binnen in het gevangenisgebouw. 

Na een uur was de rust teruggekeerd, zegt woordvoerder Matto Langeraert van de Gentse lokale politie. "De directeur van de gevangenis heeft eerst proberen bemiddelen, maar de gedetineerden wilden niet terug naar de cel omwille van de langdurige staking van de cipiers. De collega's zijn ter plaatse geweest en de gevangenen hebben zonder incidenten gevolg gegeven aan de vraag om terug binnen te gaan."

De weigering van de gevangenen volgt na de aanhoudende staking van de cipiers. Zij staken net zoals hun collega's in andere Belgische gevangenissen al drie weken tegen de de plannen om een minimale dienstverlening in te voeren. De politie neemt sindsdien een deel van takenpakket over. 

De politie was massaal ter plaatse.
Arthur Ryckaert De politie was massaal ter plaatse.66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maggia baeke

  laat ze de straten aan leggen dan doen ze nog iets goed , in Amerika word dat ook gedaan gevangenen aan de ketting , door al die aanslagen zijn we het al gewoon soldaten met wapens op de straten die de gevangenen bewaken , en dan nog iets kan elke bejaarde van een rusthuis elke dag buiten ?

 • Katherine Baker

  Buiten laten zitten !!! Zelfs als de bel gaat voor hun schaftijd !!! 't Zal rap gedaan zijn, nu gaan ze morgen weer van 't zelfde kunnen doen ... en 'fuck' aan hun rechten, die hebben ze zelf verspeeld want hier in luilekkerland België moet er al heel wat gebeuren en vooral verschillende malen vooraleer men serieus gestraft kan worden !

 • Jan Van Rompaey

  Sluit ze op in het fort van Breendonk, met water en brood.

 • HUGO VERLOT

  Laat ze hun straf in hun land ( dubbele nationaliteit ) uitzitten en de gevangenissen bij ons zijn zo goed als leeg.

 • Melissa Coremans

  Ze hebben groot gelijk die gevangenen. Jullie snappen het niet he de gevangenen krijgen niks tijdens de stakingen geen bezoek,geen pillen, geen eten en drinken. Er zou eens wat moeten gebeuren als ze hun pillen niet krijgen. En ja jullie denken misschien ze zitten daar voor hun straf maar iedereen heeft eens fouten gemaakt daarvoor ben je niet slecht. Niemand verdiend dat..