Exclusief voor abonnees

4 op de 10 van onze asielzoekers moeten terug naar elders in Europa, maar België krijgt er daar nog geen tiende van weg

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).
BELGA Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).
Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) gaat misbruik van de asielprocedure door zogenaamde ‘Dubliners’ harder aanpakken. Dat zijn asielzoekers die naar ons land gekomen zijn, terwijl ze eigenlijk onder de verantwoordelijkheid vallen van een ander Europees land. Hun aandeel groeide vorig jaar tot 43% van al onze asielzoekers aan. Maar van die 11.882 ‘Dubliners’ is nog geen tiende teruggekeerd naar het bevoegde land. De Block wil ze nu desnoods zelfs opsluiten in gesloten centra om dat terugkeercijfer hoger te krijgen. “Dit misbruik van de asielprocedure zorgt voor een onnodige werklast en legt een te grote druk op ons opvangnetwerk”, zo argumenteert zij.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • alfred cool

  Wat wil u nu met zo'n pamperbeleid van onze politieke Pinokkio's ? Allez, mijnheer of mevrouw gelieve ons grond gebied binnen de vijf dagen te verlaten . Inderdaad die zullen nu eens" heeeeel snel" dat gaan doen zie ! Neen oppakken ze eventueel naar een centraal centrum brengen eten, drinken een bad en een bed geven en s'morgens bij hun kraag nemen en den boot opzetten "Nach Hause "dat lijkt mij veel efficiënter !

 • Lea Van Heybeeck

  Daar had ze al veel langer werk van moeten maken. Ondertussen lopen er hier zo al duizenden rond. Er heerst niet alleen in Belgie maar in gans Europa een complete chaos bij migratie. Migranten maken er gretig gebruik van en linkse partijen als Groen en SPA blijven deze toestand maar pamperen ten koste van de eigen bevolking. Een grote schande is het!

 • leen hanssens

  Met U aan het roer zal dat niet gebeuren.

 • van den eeden maria

  Mevrouw Van der Heyden die opvang kost wel meer dan heel veel mensen hier aan pensioen krijgen per maand. Diverse kosten gedurende die opvang worden niet in rekening gebracht dus die kost ligt heel wat hoger En die opvang duurt tot de eerste procedure is afgelopen dat is al minstens een jaar en ik druk op minstens en daarna in beroep en daarna idem; Tot 3 maal toe hoelang denkt u dat zulks aansleept er zijn gevallen van meer dan 10 jaar kostprijs?. Zo goed als niemand krijg je zo buiten.

 • Helene Van der Heyden

  Ze word wakker.Al die tijd heeft ze er van geprofiteerd om meer geld te vragen voor opvang.Die krijgen geen erkenning maar wel opvang kost ook geld.En waarschijnlijk blijven ze hier hangen en met onze goede advocatuur vragen ze binnen 6 maand weer asiel.