4,5 jaar cel voor Koerdische mensensmokkelaars die Indische illegaal doodsloegen

De Brusselse correctionele rechtbank heeft drie Koerdische mensensmokkelaars veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 en 4,5 jaar omdat ze in april 2007 op een parkeerterrein langs de E40 in Wetteren een Indische illegaal doodsloegen. Dat deden ze omdat de Indische organisatie mensensmokkelaars die de illegaal transporteerden niet betaald had voor het gebruik van het parkeerterrein.
 
De Koerdische organisatie was immers niet zozeer gespecialiseerd in het transport van de illegalen zelf, maar had zich de parkeerterreinen langs de E40-autosnelweg toegeëigend en eiste van andere smokkelorganisaties fikse geldsommen om hen het terrein te laten gebruiken. Op de parkeerterreinen langs de E40 worden immers sinds jaar en dag illegalen in vrachtwagens naar Groot-Brittannië gezet.
 
Knuppels en messen
In de nacht van de feiten, die van 11 op 12 april 2007, waren op het parkeerterrein maar liefst drie organisaties actief maar één van hen, een Indische organisatie, had blijkbaar niet of onvoldoende betaald want plots vielen de Koerden hen aan met knuppels en messen. Eén Indische illegaal liet daarbij het leven.
 
Het parket vervolgde zes leden van de Koerdische organisatie, maar volgens de rechtbank bestond er voor drie verdachten twijfel, zodat ze moesten vrijgesproken worden. De andere drie, die al eerder zware straffen kregen voor mensensmokkel, kregen straffen van 3 en 4,5 jaar. (belga/sps)