4.000 extra plaatsen in kinderopvang

PHOTO_NEWS
De 20 miljoen euro die de Vlaamse regering bijkomend voorziet voor de kinderopvangsector, is goed voor 4.000 plaatsen. Naast de invulling van een cao in de sector, zal het extra geld verdeeld worden over de verschillende soorten opvanginiatieven, gaande van starters tot opvanginitiatieven met extra aandacht voor kwetsbare gezinnen. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geantwoord op een vraag van Groen-politica Elke Van den Brandt.

De Vlaamse regering beloofde vorig jaar om vanaf 2015 20 miljoen euro extra te voorzien voor de kinderopvangsector. Oppositiepartijen Groen en sp.a dringen al langer aan op duidelijkheid rond de verdeling van die middelen in de sector. Ook in de sector zelf wacht men op die duidelijkheid. "Het is de vraag van 20 miljoen", zo zei Van den Brandt in de commissie Welzijn.

Minister Vandeurzen liet eerder al verstaan dat Kind & Gezin werkt aan een oproep. Bedoeling is dat die oproep nog voor de zomervakantie de deur uit gaat. Wat de verdeling betreft, zal een grote hap van het budget gaan naar de omzetting van de eerder gemaakte afspraken tussen de sociale partners in de sector (nieuwe CAO). Daarvoor is op kruissnelheid 9,5 miljoen euro voorzien.

Het resterend bedrag zal volgens Vandeurzen verdeeld worden over de verschillende trappen in de sector heen. Een deel daarvan zal gaan naar de starterssubsidie voor beginnende iniatieven. In trap 1, de iniatieven die een basissubsidie krijgen, zal die basissubsidie voor 11.500 iniatieven verhoogd worden van 578 euro naar 752 euro. "Daarnaast zullen we 1.994 bijkomende plaatsen toekennen met trap 1-subsidie", aldus Vandeurzen. Het gaat dan zowel om nieuwe plaatsen als om bestaande plaatsen die een basissubsidie zullen krijgen.

In trap 2, opvanginiatieven waar men ouders volgens inkomen laat betalen en die bepaalde voorrangsregels hanteren, zullen er 835 extra plaatsen komen met een subsidie voor inkomenstarief.

In trap 3 (plussubsidies), dat zijn initiatieven met extra aandacht en voorrang voor kwetsbare gezinnen, komen er volgens Vandeurzen zo'n 1.235 nieuwe plaatsen bij.

Verder is er nog een budget van 100.000 euro voorzien voor bijkomende plaatsen met de subsidie flexibele groepsopvang en gaat er een bedrag van 1,1 miljoen euro naar organisaties die pegagogische ondersteuning en taalondersteuning bieden aan opvanginiatieven.