36 maanden cel voor Molse opdrachtgever overval

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de 56-jarige Francesco C. uit Mol veroordeeld tot een celstraf van 36 maanden, omdat hij de opdrachtgever was van een gewapende overval op een medevennoot van hem. De 30-jarige Roland P., een Nederlander uit Turnhout, en de 44-jarige Ronny J. uit Lommel kregen voor hun aandeel een effectieve celstraf van 24 maanden. Roland P. liet verstek gaan en de rechter beval daarom zijn onmiddellijke aanhouding.

Vennoot
Bij de vennoot van Francesco C. stond op 12 augustus 2006 rond 23.30 uur Roland P. aan de deur. Hij vertelde dat hij met zijn wagen in de gracht was gereden. Daarop kreeg hij een gsm om hulp op te trommelen, maar hij diste een verhaal op dat hij geen verbinding kon krijgen en vroeg of iemand mee naar de plaats van het ongeval kon gaan.

Pistool
De persoon die zijn gsm had afgegeven in de woning van de vennoot van Francesco C. moest vervolgens onder bedreiging van een pistool terug naar het huis in Lommel rijden. In het huis moesten de hulpvaardige man en de vennoot hun gsm en een geldsom van 20.000 euro afgeven.

Hulp
Ronny J. uit Lommel had de nodige hulp bij de gewapende overval geboden. Hij had Roland P. ter plaatse gebracht en hem het pistool bezorgd. Roland P. verklaarde dat de initiatiefnemer van de overval Francesco C. was. Hij zou geweten hebben dat het slachtoffer thuis in Lommel een som van 35.000 euro had liggen.

Verdediging
Francesco C. ontkende op de zitting dat hij iets met de overval te maken had. De rechter geloofde hem niet, omdat hij wist dat er zoveel geld lag en het feit dat de zakelijke relatie tussen hem en zijn vennoot verbroken was. Francesco C. had het geld nodig om het slachtoffer uit te kopen.

Vonnis
Bovendien had telefonieonderzoek uitgewezen dat Francesco C. na de feiten zijn twee kompanen had gecontacteerd. Volgens de rechter zal de gevangenisstraf van drie jaar de man doen inzien dat zijn praktijken zeer verwerpelijk zijn. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 3.950 euro toegewezen. (belga/sam)