35.000 klimaatbrossers overspoelen Brussel: “Wij slaan de lessen over, maar jullie hebben het verzorgen van onze planeet overgeslagen”

BELGA
De derde klimaatmars van Youth for Climate was een gigantisch succes. Circa 35.000 spijbelende jongeren trokken vanmiddag door de straten van Brussel om een ambitieuzer Belgisch klimaatbeleid te eisen. Niemand weet waar dit zal eindigen, maar bezielster Anuna De Wever durft luidop te dromen: “Ik denk dat wij misschien uiteindelijk ooit de grootste klimaatmars zullen houden, en dan ziet iedereen tot wat de Belgische jeugd in staat is.”

Het enthousiasme bij de klimaatspijbelaars lijkt nog niet af te nemen, integendeel. Ongeveer 35.000 betogers stapten vandaag mee in de mars, bevestigt de politie op Twitter. Ter vergelijking: vorige week daagden 12.500 jongeren op. De eerste editie lokte zo’n 3.000 scholieren naar de hoofdstad.

“Hier bestaat geen herexamen voor”

De jonge manifestanten brachten opnieuw massaal veel protestborden mee. “There is no planet B”, “Don’t fuck your mother earth”, “Liever nu buizen dan naar Mars verhuizen” en “Hier bestaat geen herexamen voor” zijn maar enkele van de duizenden opschriften die de lucht sierden. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die als eerste begon met spijbelen voor het klimaat, reageerde op Twitter op het succes. Zij noemde de deelnemers “helden”.

De boodschap van de jongeren is duidelijk: ze eisen een ambitieuzer klimaatbeleid voor een betere toekomst.

EPA

“Politici hebben slechtste rapport”

Anuna De Wever, een van de organisatoren, is in de wolken met de opkomst. “Ik ben altijd voorzichtig, maar de eerste keer zeiden ze ‘het is leuk voor een keer’ en bij de tweede mars zeiden ze dat ik niet meer mocht verwachten dan dat. Wie weet eindigt dit in grootste klimaatmars ooit.”

Na afloop van de mars spraken de organisatoren de uitzinnige menigte toe. “De politici hun rapport is het slechtste van allemaal. Wij, de jeugd van België, keren ons vandaag tegen de mensen die onze planeet verwoesten. Wij slaan de lessen over, maar jullie hebben het verzorgen van onze planeet overgeslagen.”

Wij, de jeugd van België, keren ons vandaag tegen de mensen die onze planeet verwoesten

Youth for Climate

“Vechten voor toekomstige generaties”

De jongeren eisen dat de politici hun verantwoordelijkheid opnemen en ingrijpen voor het te laat is. “Wij zijn de laatste generatie die het verschil kan maken en samen moeten wij vechten voor de toekomstige generaties”, benadrukte Karen Cools.

Na de speeches hield de menigte nog een minuut stilte voor de stervende planeet.

Bezielster Anuna De Wever (midden) tijdens de klimaatmars van vorige week. Zo’n 12.500 spijbelende jongeren namen toen deel.
BELGA Bezielster Anuna De Wever (midden) tijdens de klimaatmars van vorige week. Zo’n 12.500 spijbelende jongeren namen toen deel.

“Doorgaan tot aan verkiezingen”

Het is duidelijk dat Youth for Climate een nationale beweging op gang heeft gebracht, zo namen er vandaag voor het eerst ook hogeschool- en universiteitsstudenten deel aan de betoging. 

“Mogelijk is hun opkomst nog niet in groten getale, want nog heel veel van hen hebben nog examens”, zegt Laura Cools, initiatiefneemster van Students for Climate. Ook de studenten zijn van plan om elke week te betogen tot aan de verkiezingen in mei.

De nieuwe beweging Students for Climate is nog volop in opbouw en werkt vooral naar hun eigen protest van 14 februari toe. Dan hoopt ze tienduizenden studenten op de been te krijgen.

Baert

“Grootouders voor het klimaat”

In de stoet stapten naast jongeren ook opnieuw senioren mee, want voor de derde week op rij kregen de klimaatspijbelaars de steun van “Grootouders voor het klimaat”. 

Ook Waalse scholieren en studenten waren vandaag talrijk aanwezig in Brussel. “Het succes en de weerklank werd steeds groter en dat heeft ons geïnspireerd”, zegt de 17-jarige Augustin uit Louvain-La-Neuve.

“Veel Waalse scholen verbieden het nog om deel te nemen aan de mars, maar wij hebben een petitie ingediend bij onze directeur om onze deelname af te dwingen. Het is onze taak om naar school te gaan, maar ook om ons klimaat te beschermen”, aldus Augustin.

Behalve in Brussel, kwamen de Waalse studenten ook op straat in Luik en Namen. In Luik ging het volgens de politie om zo’n 1.500 studenten, in Namen om een 700-tal.

“Het was belangrijk voor ons om hier te zijn, omdat we niet naar Brussel konden gaan”, zei leerling Arnaud in Namen. “We weten dat het niet gemakkelijk zal zijn om dingen echt te veranderen, maar het is door te blijven doorhameren dat we kunnen slagen.”

Zondag opnieuw klimaatbetoging

Nu zondag is Brussel opnieuw het decor voor een grote klimaatmars, ditmaal georganiseerd door Rise for Climate Belgium: Citizen Mobilization to save Humanity. Niet alleen in België, maar ook in verschillende Franse steden wordt er zondag betoogd voor het klimaat. Op het Facebookevenement geven al 25.000 mensen aan dat ze gaan betogen, 73.000 anderen tonen interesse.

Vanaf 13 uur worden betogers uitgenodigd om te verzamelen voor het Noordstation. Daar zal de mars om 14 uur ook vertrekken. 

Baert
BELGA
BELGA
Baert
BELGA
Felix Rabou
Felix Rabou
Felix Rabou
Felix Rabou
Felix Rabou
BELGA
Baert
Baert
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News478 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joseph lemmens

  Proficiat met jullie actie! Maar laat nu maar zien dat jullie van wanten weten. Om te beginnen kunnen jullie volgende week de koe eens bij de horens pakken door 35.000 bomen te planten, jullie hebben geluk wij zitten -praktisch- in het plantseizoen. Vervolgens denken jullie eens na over de dagelijkse consumptie van jullie eetgedrag en leefgewoontes, het is daar dat de milieu verontreiniging begint door o.a. al die nodeloze aankopen!

 • vanaeken jokke

  Hoe gaan de al 25 jaar slapende politici de vraag van de jeugd betalen Eddy Desmet.Het zal waarschijnlijk de fout van NVA zijn dat de trado partijen er nooit iets aan gedaan hebben.

 • Jean Lazoore

  Het is daarom dat er velen ook brossen een paar dagen voor het begin van de vakantie om met hun ouders op vakantie te vertrekken met het vliegtuig. Dus volgende keer thuis blijven, is minder vervuilend.

 • Chris Devlaeminck

  "...jullie hebben het verzorgen van onze planeet overgeslagen”. weten ze te zeggen. Wie zou die 'jullie' dan moeten zijn? Ik voel met totaal niet aangesproken. Regeringen moeten maatregelen treffen die de bedrijven moeten volgen. Maar ja, die moeten winst maken om de aandelen, o.a. aangekocht door politici, te doen stijgen.

 • Henri Geerts

  Knappe acties van onze jeugd. Maar kunnen we even naar de basis terug keren? Bijvoorbeeld : Lege blikjes en lege zakjes van snoep netjes deponeren waar het moet. Kauwgom niet overal op straat achter laten. Graffiti en andere handtekeningen achter wege laten. Minder lawaaierig zijn in openbare ruimten. Voeten niet nonchalant op zitplaatsen leggen. O, en wees eens hoffelijk en biedt je plaats aan aan oudere personen op het openbaar vervoer. En dan zijn we op de goede weg.