32-urenstaking in gevangenissen goed opgevolgd

De bonden protesteren omdat ze vinden dat minister Geens de beloftes niet nakomt die in mei 2016 werden gemaakt, na de vorige grote stakingsactie.
belga De bonden protesteren omdat ze vinden dat minister Geens de beloftes niet nakomt die in mei 2016 werden gemaakt, na de vorige grote stakingsactie.
De 32-urenstaking in de gevangenissen wordt goed opgevolgd. In de Vlaamse gevangenissen is een kwart van het personeel aan het werk, zegt de federale politie. Ook in verschillende Waalse gevangenissen is een aanzienlijk deel van het personeel niet aan het werk. De bonden protesteren omdat ze vinden dat minister Geens de beloftes niet nakomt die in mei 2016 werden gemaakt, na de vorige grote stakingsactie.

De stakingsbereid is vooral in Vlaanderen groot. Volgens het Gevangeniswezen is er vrijdagnamiddag in de Vlaamse gevangenissen sprake van zowat 25 procent van de normale bezetting. In Dendermonde is zelfs helemaal niemand aanwezig. Daar zijn 11 agenten en 3 leden van de Civiele Bescherming ingezet om de dienstverlening in de gevangenis te verzekeren.

Daarnaast is ook in Ieper slechts één werknemer aanwezig. Ook in Brugge (10 procent), Ruiselede (14 procent) en Gent (17 procent) ligt de bezettingsgraad laag. "In bepaalde inrichtingen is de actie heel voelbaar", zo zegt Kathleen Van de Vijver van het Gevangeniswezen. In totaal moesten dinsdagnamiddag 77 politieagenten en 46 leden van de Civiele Bescherming worden ingezet.

In het zuiden van het land woedt de staking duidelijk minder fel. In de Waalse gevangenissen zijn zowat zes op de tien personeelsleden aanwezig. In Dinant is zelfs iedereen komen opdagen.

Tevreden

"Ik ben een zeer tevreden man", zegt Robbie De Kaey van ACOD. "Hoewel het natuurlijk betreurenswaardig is dat we opnieuw actie moeten voeren. Er is slechts een minimum aan personeel aanwezig, dat toont toch wel aan dat de ontevredenheid groot is", voegt hij er nog aan toe.

Ook Filip Dudal (ACV) is tevreden over de manier waarop de actie werd opgevolgd. "Ik had het ook wel verwacht, want de ontevredenheid is heel groot", zegt hij. "De actie wordt ook gesteund door alle personeelsleden, dus niet enkel de cipiers."

Ik ben een zeer tevreden man. Hoewel het natuurlijk betreurenswaardig is dat we opnieuw actie moeten voeren

Robbie De Kaey van ACOD

Personeel van Civiele Bescherming

De cipiers startten gisterenavond om 22 uur met een staking die tot morgenochtend 6 uur loopt. Al de hele week wordt in de gevangenissen actie gevoerd tegen het personeelstekort: cipiers werken sinds maandag twee uur minder per dag. Voor volgende week vrijdag staat opnieuw een staking gepland.

Overleg tussen de bonden en minister van Justitie Koen Geens bracht nog geen oplossing, maar gisteren kwam de minister met het voorstel om te bekijken of de gevangenissen een beroep kunnen doen "op personeelsleden van de Civiele Bescherming die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen". De vakbonden reageerden verrast, maar wezen het voorstel niet bij voorbaat af.

Debat over strafmaat in 'Diepvriesmoord' uitgesteld door actie 

Het hof van beroep in Gent heeft de debatten in de zogenaamde diepvriesmoord over de strafmaat moeten uitstellen. De advocaten van Isabel D. (42) en Olaf P. (48) willen een nieuw debat omdat er momenteel veel onduidelijk heerst over wat de maximumstraf is op gecorrectionaliseerde assisenzaken. Door de actie van het gevangenispersoneel werden er echter geen gedetineerden overgebracht. Isabel D. stond erop om persoonlijk aanwezig te zijn. Het hof zag zich daarom genoodzaakt om de zaak uit te stellen naar 16 februari.

Stakend personeel aan de gevangenis in Dendermonde.
Geert De Rycke Stakend personeel aan de gevangenis in Dendermonde.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • RENE LENAERTS

    Er zijn in dit land meer cipiers per gevangene (1/2) dan elders. Als het niet werkt komt dat door inefficiënte aanpak, niet door personeelstekort. Pas de werkmethode en het organigram van het personeel aan. Of privatiseer de detentie?

  • Frans Peeters

    De vakbonden spreken van een succes, hoe kan een staking nu een succes zijn. Over enkele weken dienen de gevangenen een klacht in die wij dan moeten betalen en niet de stakers.

  • Kurt Opinianus

    Staken is voor losers en luierikken. Er zijn andere manieren.