31 miljoen euro aan upgrades maakt pantservoertuigen Belgisch leger “compleet onbruikbaar”

Pantservoertuig Pandur Belgisch Leger
RV Pantservoertuig Pandur Belgisch Leger
De verkenningstroepen van de landcomponent zitten in de problemen. Hun 38 Pandur-pantserwagens ondergaan momenteel een upgrade van ruim 31 miljoen euro, maar dat maakt de pantservoertuigen “compleet onbruikbaar”. “Al wie groter is dan 1,70 meter kan er niet in of uit, en de bestuurder kan niet eens aan de pedalen", klinkt het. De Pandur werd in 2008 omgebouwd tot verkenningsvoertuig, maar kon nog geen enkele verkenningsopdracht uitvoeren door problemen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Alle Pandur-voertuigen die de Midlife Update (MLU) hebben ondergaan, worden beschouwd als niet-operationeel en niet-baanvaardig om veiligheidsredenen.” Met die woorden werd in een briefing brandhout gemaakt van de kostelijke upgrade van de pantservoertuigen.

Een eerste probleem werd onlangs pijnlijk duidelijk toen de eerste vier voertuigen terugkwamen: de besturing en de remmen werken niet naar behoren en door de extra bepantsering en apparatuur die werd aangebracht kan de bemanning nog met moeite in het voertuig. “Vier van de vijf bemanningsleden moeten kleiner zijn dan 1,70 meter om nog met het voertuig te kunnen werken, hallucinant", zegt Wouter De Vriendt van Groen. Hij zal morgen de nieuwe minister van Defensie over de kwestie aanspreken in de Kamer.
172 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anja Vervloet

  "De besturing en de remmen werken niet naar behoren"...??? Was de upgrade van deze voertuigen nu net niet bedoeld om o.a. het probleem met de remmen aan te pakken? Even ter herinnering, in 2007 lieten 3 militairen (waaronder mijn echtgenoot en tevens chauffeur van het bewuste voertuig) het leven bij een ongeval met een Pandur in Libanon... oorzaak: "defecte remmen"!!!

 • Brocatus Herman

  Dit nieuws is echt wel grappig! Laat ons een paar bedenkingen maken...Toen ik legerdienst moest doen,moest men minimaal 1 meter 70 zijn.Wil het toeval toch,dat een soldaat van 1m70 niet in zo'n voertuig kan zeker.Dus moet ik concluderen dat er in het leger wellicht kunstenaars moeten zitten die beroep mogen doen op hun artistieke vrijheid.Kunst hoeft op geen enkel moment functioneel te zijn.En zodoende begrijpen we met ons allen dat de artistieke wereld een gedeelte van hun subsidies moesten inl

 • Helga Dom

  Dat ze dan maar eens , door dat extra geld te verspillen , uitsluitend bij de ministers aankloppen en alleen daar met ne grote hoed rondgaan om voor zo n enorme blunder te betalen.

 • Désiré hamelers

  En voor zulke stommiteiten moeten wij belasting betalen!

 • Marc Spandel

  Een nieuw woord is uitgevonden "downgrade"!