31 aanhoudingen in België bij internationale actie tegen drugstoerisme en -handel

ANP
Politie- en douanediensten uit België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk hebben van donderdag tot en met gisteren een gezamenlijke internationale controleactie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en drugstoerisme. Dat meldt de federale politie. In België werden 31 mensen gerechtelijk aangehouden en 10 voertuigen in beslag genomen.

De speurders controleerden in ons land 2.175 personen, van wie er 241 in het bezit bleken van drugs en 19 onder invloed van drugs waren. Daarnaast werden 1.366 voertuigen gecontroleerd. 10 voertuigen werden na afloop in beslag genomen. Ook de spoorwegpolitie nam deel aan de actie en controleerde 9 treinen.

Op het vlak van inbeslagnames leverde het Belgische luik van de actie ruim 8 kilo marihuana, 3 kilo cocaïne, 269 gram hasjiesj, 264 gram amfetamines, 104 gram ketamine, 30 gram paddenstoelen, 11 gram heroïne, 133 xtc-tabletten, 384 cannabiszaden en 45 joints op. Er werden ook 14 wapens en 26.815 euro aan cash geld in beslag genomen.

Postsorteercentrum

Een van de grootste vangsten gebeurde zaterdag bij een gezamenlijke actie van de douane, de wegpolitie Antwerpen en de politiezones Brasschaat en Voorkempen toen ze een Frans voertuig controleerden. In een verborgen ruimte van de achterdeur legde een backscan drie pakketten met elk één kilo cocaïne bloot, goed voor een totale straatwaarde van 150.000 euro.

In het postsorteercentrum Antwerpen X werd eveneens verschillende pakketjes met drugs onderschept. “Deze manier om drugs te verkrijgen is niet nieuw, maar wordt toch steeds meer gebruikt door ‘nieuwe’ drugstoeristen”, aldus de politie. 

Een andere steeds vaker vastgestelde trend is drugstoerisme via low-cost busmaatschappijen. Een controleactie op de E17 ter hoogte van Marke bracht aan het licht dat maar liefst een tiende van de gecontroleerde busreizigers in het bezit was van drugs.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.