300 Belgen zitten vast in het buitenland na annulering vluchten Boeing 737 MAX 8

Een Boeing 737 MAX 8-vliegtuig van TUI op Schiphol, illustratiebeeld.
EPA Een Boeing 737 MAX 8-vliegtuig van TUI op Schiphol, illustratiebeeld.
Twee toestellen van TUI België van het type Boeing 737 MAX-8 die op weg waren naar Brussel, zijn afgeleid naar andere luchthavens. Dat bevestigt woordvoerder Piet Demeyere. Alle vluchten met het vliegtuig zijn opgeschort in het Europese luchtruim. Daardoor zitten zo’n 300 passagiers van luchtvaartmaatschappij TUI vast in Spanje en Italië.

Het Europese luchtruim werd gisteren vanaf 20 uur Belgische tijd gesloten voor vluchten met Boeing 737 MAX-vliegtuigen. De beslissing kwam er enkele dagen na het neerstorten van een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines kort na het opstijgen in Ethiopië. Het was de tweede crash van het nieuwe vliegtuigtype van de Amerikaanse constructeur Boeing in korte tijd. 

De toestellen van TUI waren gisterenavond al opgestegen toen de sluiting van het Europees luchtruim voor 737 MAX-vliegtuigen werd afgekondigd. Daarop dienden de toestellen te landen op de dichtstbijzijnde luchthavens, met name Bologna en Alicante.

Aan boord waren in totaal zo'n 300 passagiers. "TUI heeft hen een overnachting bezorgd. Deze namiddag worden ze teruggevlogen naar België", aldus Demeyere.

“Alle reizigers kunnen vliegen”

Reizigers die de komende dagen met een Boeing 737 MAX 8 van de Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly zouden vliegen, moeten zich geen zorgen maken. Ze zullen zoals gepland op reis kunnen vertrekken of naar huis kunnen terugkeren. 

“Voor alle reizigers is er een oplossing”, zegt Demeyere. TUI fly kan voor een aantal vluchten die normaal met een 737 MAX zouden worden uitgevoerd, eigen reservetoestellen inzetten. Voor andere vluchten worden vliegtuigen gehuurd. De meeste passagiers zullen op hetzelfde schema reizen als voorzien, alleen in een ander toestel dus.

Over een eventuele schadevergoeding voor het uitvallen van de Boeings laat TUI zich nog niet uit.

De TUI-groep heeft bij haar verschillende luchtvaartmaatschappijen in totaal vijftien 737 MAX-vliegtuigen. Die zijn geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Tuifly Duitsland zou deze week normaal een eerste exemplaar ontvangen.

Bekijk ook:
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Limpens

  Het europees luchtruim werd gesloten en mochten de 2 tui vliegtuigen niet in brussel landen maar wel in alicante en bologna. Liggen die niet in europa soms ?

 • Jef Lois

  Vorige week was er volgens deze maatschappij niks aan de hand en nu dit, en aan de slimme mensen hier ze hebben gelijk dat ze niet door gevlogen hadden, als er iets gebeurd zou zijn waren jullie de eersten om te zeggen waarom ze niet gesopt zouden zijn met vliegen. En dan is er nog iemand die zegt dat de piloten ermee moeten leren vliegèn wel beste man de beste stuurlui staan steeds aan wal he.

 • Reynders Gary

  Inderdaad zoals zovele mensen hier zeggen is dit een paniekreactie. Waarom kunnen deze vliegtuigen niet terugkeren naar de thuisbasis, Brussel in dit geval ? Het is vanuit beide luchthavens ongeveer 3 uur vliegen en dan had men veel minder kosten en miserie gehad.

 • Georges Van der weyden

  Jullie moeten eerst eens alles lezen voor dat jullie commentaar geven, het is geen beslissing van Tui om dit type Boeing max 8 niet meer te laten vliegen in Europees luchtruim, maar Europese instanties, en ze zijn geland op DICHTSBIJZIJNDE luchthaven, om na 20 h niet meer in luchtruim zich te begeven

 • Geens Rik

  TUI heeft zich hier de prijs van meest belachelijke uitspraak verdiend. "Men haalt toch ook niet alle Peugeots van de baan omdat er twee tegen een boom rijden." Waar zit die klevere nu die deze uitspraak deed?