30 verenigingen vechten
antikrakerswet aan bij Grondwettelijk Hof: "Druist in tegen recht op huisvesting"

Een huis in de Gentse Holstraat werd in maart 2017 door Roma gekraakt. Het slot werd daarbij geforceerd. De jonge eigenaars van de woning verbleven op dat moment in het buitenland en werden door buren ingelicht.
Photo News Een huis in de Gentse Holstraat werd in maart 2017 door Roma gekraakt. Het slot werd daarbij geforceerd. De jonge eigenaars van de woning verbleven op dat moment in het buitenland en werden door buren ingelicht.
Een collectief van dertig verenigingen trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen de antikrakerswet. De organisaties vinden dat de wet uit oktober vorig jaar disproportioneel is en indruist tegen het recht op huisvesting. De goedkeuring van de wet raakte in een stroomversnelling na enkele opvallende kraakgevallen in Gent. Onder meer een koppel dat een tijdje in het buitenland verbleef, moest lijdzaam toezien hoe hun woonst was ingenomen.

Het voorstel van de meerderheidspartijen maakt een onderscheid tussen het kraken van bewoonde en niet-bewoonde panden. Het bezetten van een woning die zichtbaar bewoond is, wordt strafbaar en de politie zal onmiddellijk kunnen optreden. Ook de burgerlijke procedure wordt versterkt, waarbij de rol van de vrederechter groter wordt en waarbij die procedure ook sneller kan worden afgewerkt.

Daarnaast zal voor onbewoonde panden kraken een klachtmisdrijf worden, dat strafrechtelijk beteugeld kan worden als de rechtmatige eigenaar een klacht indient. Bij een klacht door een benadeelde zal de procureur een procedure kunnen starten om de krakers uit het pand te laten verwijderen. Voordien kon de eigenaar enkel via een procedure voor de vrederechter de uitzetting van de krakers bekomen, maar dat kon zeer lang aanslepen.

"Zinloze en kwaadwillige wet"

Maar volgens de verenigingen die naar het Grondwettelijk Hof trekken, gaat het om een "zinloze en kwaadwillige wet". Ze vinden het bijvoorbeeld niet kunnen dat de procureur des konings een uitzetting kan bevelen zonder voorafgaand vonnis. Er is ook sprake van "twee maten en twee gewichten", menen ze. Heel wat woningen in ons land staan immers leeg terwijl het aantal personen dat het moeilijk heeft een woonst te vinden steeds toeneemt.

"Kraken is een praktijk die beantwoordt aan een fundamentele nood bij gebrek aan een andere oplossing, omwille van financiële en sociale noden binnen een context waarin het moeilijk is een degelijke woning aan een redelijke prijs te vinden. Terwijl er miljoenen vierkante meters aan lege woningen in België zijn, begrijpen we niet waarom mensen zo hardnekkig wordt afgeraden hun recht op huisvesting uit te oefenen", luidt het.

Bij de ondertekenaars horen onder meer de Liga voor Mensenrechten, Netwerk tegen Armoede en Vlaams Huurders Platform.

Terwijl er miljoenen vierkante meters aan lege woningen zijn, begrijpen we niet waarom mensen zo hardnekkig wordt afgeraden hun recht op huisvesting uit te oefenen

Collectief van 30 verenigingen85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Richard Roose

  Inbreken in een huis dat niet van jou is, is gewoon crimineel !!! Ze willen het niet snappen he !

 • johny daneels

  Verenigingen die hun eigen toekomst op het spel zetten zonder enig besef, zo (her) kennen we het linkse addergebroed

 • Jan Dekoninck

  "Recht op huisvesting" begint bij een maatschappij waar het veilig is om een huis te bouwen zonder dat men schrik moet hebben dat het wordt afgepakt. Zonder dit recht wordt er niet meer gebouwd. Die idiologische naiviteit slaat me altijd met verstomming . Zoveel kortzichtige domheid bij mekaar , hoe is het mogelijk>? Goede bedoelingen zijn niet genoeg ......snap dat eens mensen !!

 • Jos Temmerman

  De dwazen schieten weer als paddestoelen uit de grond. Hopelijk verplichte ze die om dat volk gratis binnen te nemen.

 • Dan Midden

  kan men de namen van alle leden van deze 30 verenigingen eens publiceren en aangeven met welk geld die dit doen; Wat is de kans dat het vzw's zijn die zich rijkelijk vermaken met belastinggeld om de normale burger alweer te pesten met idiote zaken? Eigendom is eigendom, daar blijf je van af!