30.000 liter ijsbergwater, bestemd voor productie van vodka, gestolen in Canadees dorpje

Een ijsberg voor de kust van Newfoundland.
AFP Een ijsberg voor de kust van Newfoundland.
Op het Canadese eiland Newfoundland wordt een wel opmerkelijke diefstal onderzocht. Uit  opslagtanks in het kustplaatsje Port Union werd liefst 30.000 waardevol ijsbergwater gestolen. Het water was er opgeslagen voor de productie van vodka. Wat de dieven ermee willen aanvangen, is eveneens een raadsel.

IJsbergwater is zeer gegeerd om zijn zuiverheid en wordt beschouwd als het properste ter wereld. Het wordt om die redenen gebruikt voor de productie van sterke dranken en cosmetische producten, of verkocht in luxeflessen. Zo verkocht het Londense warenhuis Harrods in 2017 smeltwater van een ijsberg op het Noorse eiland Spitsbergen. Een liter kostte liefst 80 pond, ofwel 95 euro.

Duizenden euro’s waard

Volgens de federale politie van Canada heeft het gestolen water uit Port Union een straatwaarde tussen 9.000 en 12.000 Canadese dollar (omgerekend tussen 6.000 en 8.000 euro). De enorme hoeveelheid zou gestolen zijn met een tankwagen of een oplegger.

Volgens een medewerker van een bedrijf waar ijsbergwater verwerkt wordt, kan het water tijdens transport vervuild raken, waardoor het grotendeels waardeloos wordt. “Jezus, wat gaan ze er dan mee doen?”, zei hij aan een Canadese televisiezender.

“We waren geschokt, met stomheid geslagen. ‘Serieus, heeft iemand ons water gestolen?’, dachten we”, reageert de CEO van Iceberg Vodka aan een lokale krant. “Het is nog nooit eerder gebeurd. We bewaken dit water als een kostbaar goed, omdat we maar één keer per jaar water oogsten, dus het is echt belangrijk voor ons.” De producent verzekerde wel dat de productie niet in het gedrang zal komen. Liefhebbers van Iceberg Vodka kunnen dus op beide oren slapen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van den Bulck

  Spijtig dat het nog geen vodka was ! LOL !

 • Gerard Braeckmans

  Ze hebben de oplossing gevonden, drink het water op en de zeespiegel stijgt niet meer.

 • wouters freddy

  30000liter je hebt meer dan 1 tankwagen nodig en daar bij maar 8000 euro waard?? Er is iets anders mee gemoeit ik denk dat het meer waarschijnlijk is dat ze een kraan hebben open gezet en het water hebben laten weg lopen

 • maurice snelders

  En dan maken ze ons dagelijks wijs dat de noordpool slinkt dank zij de opwarming.... Begrepen spijbelaartjes