3 maanden cel voor uitbouw van afvalhoop aan woning: “Uit de hand gelopen hobby”

Marco Mariotti
Een 70-jarige man uit Ham is veroordeeld voor een celstraf van drie maanden en een geldboete van 6.000 euro voor de afvalhoop die hij aan zijn woning had uitgebouwd. “Een uit de hand gelopen hobby”, noemde de beklaagde dit zelf.

De hoop afval werd uitgebouwd in de Waterstraat te Ham tussen 19 oktober 2016 en 7 december 2016 en bestond onder meer uit autowrakken, accu's, autobanden, metalen voorwerpen, houten paletten, ... De zeventiger, die al eerdere inbreuken op de milieuwetgeving op zijn strafblad heeft staan, toonde maar weinig initiatief om het boeltje op te ruimen. “In jullie ogen is het afval, in mijn ogen gaat het om bruikbaar materiaal”, klonk het tijdens de behandeling. 

“Het is gewoon een uit de hand gelopen hobby. Ik heb een hartinfarct gehad en heb tijd nodig om dat te kunnen opruimen. Tot dusver heeft er ook nooit iemand over geklaagd, behalve dan burgemeester De Vis. Maar ik vind dat hij maar eens werk moet maken van de straat. Enkele meters verderop zitten kilo’s chemisch vergif in de grond, en dan willen ze mij nekken. Ik vraag een half jaar de tijd om alles op te ruimen. Als het dan niet in orde is, mogen ze mij in de cel stoppen.”

De procureur had evenwel een ander idee. “Zo werkt het niet”, klonk het. De rechtbank bevestigde deze opmerking. Binnen de zes maanden moet alles opgeruimd zijn, met een dwangsom van 100 euro per dag dat dit niet gebeurt. 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Caroline Bex

  Zo'n stort zorgt voor overlast in de buurt en vervuiling. Logisch dat deze man dit moet opruimen. Hij heeft echter professionele hulp nodig en geen gevangenisstraf want verzamelwoede is wel degelijk een psychologische ziekte!

 • Chris Vandorpe

  Beklaagde"Ik vraag een half jaar tijd om het op te ruimen ". procureur en rechtbank " zo werkt het gerecht niet ,u hebt zes maand tijd om alles op te ruimen " ?????

 • Arthur Houben

  De tuinen van migranten worden doorgaans herschapen tot woestijn en hele vuilnisbelten maar die worden met rust gelaten, ne bejaarde belg gaan ze eens leren, dat discriminerende kromgerecht!

 • Albert Luyts

  dat krijgen drug dealers (moordenaars) soms nog niet

 • jean bormans

  moet eens in de achterbuurten van brussel,antwerpen ,walonie enz gaan kijken paljassen van rechters daar zijn nog miljoenen te verdienen aan die reuze storten