3.500 mensen betogen in Brussel uit solidariteit met Griekse bevolking

Twitter
In Brussel hebben, volgens politiecijfers, 3.500 mensen deze namiddag deelgenomen aan een solidariteitsbetoging met de Griekse bevolking. Dit in aanloop naar de zoveelste deadline in de onderhandelingen over de Griekse schulden bij de internationale geldschieters. Volgens de betogers zijn de voorwaarden die aan Griekenland worden opgedrongen onhoudbaar en oneerlijk. De betoging stelt ook het heersende Europese besparings- en soberheidsbeleid in vraag.

"Griekenland is het beste bewijs dat het soberheidsbeleid geen oplossing biedt", klinkt het bij de betogers. "Zes jaar van besparingen en teruglopende investeringen in de openbare diensten hebben er alleen voor gezorgd dat de economie met 25 procent is teruggevallen tegenover 2010, dat de armoede geëxplodeerd is, dat 26 procent van de bevolking werkloos is. Nog meer besparingen, nog meer neoliberale recepten gaan alleen maar zorgen voor nog meer werkloosheid en armoede."

Volgens de betogers hadden de leningen die de laatste 5 jaar aan Griekenland werden toegekend ook niet als doel om de Griekse economie te redden maar wel om een aantal voornamelijk Duitse en Franse banken te redden die veel geld hadden geleend aan Griekse banken. "Die schulden werden doorgeschoven naar de Griekse overheid en de Griekse bevolking. Griekenland heeft nu nood een herlancering van de economie door overheidsinvesteringen, aan een onafhankelijke audit van de overheidsschuld en de annulering van onredelijke en illegitieme schulden."

EPA
EPA
EPA
AP
EPA