3,5 jaar na aanslagen: slachtoffers vechten nog steeds voor centen
"Waarom moeten terreurslachtoffers telkens vechten voor iets waarop ze recht hebben?" Dat vraagt Valérie Gérard zich af. De advocate van Life4Brussels, een vereniging die 196 directe en indirecte slachtoffers vertegenwoordigt, verloor zelf een nichtje bij de aanslagen. "Voor sommigen is het echte strijd om door de medische expertise voldoende erkend te worden. De verzekeraar geeft hen zo de indruk dat ze minder slachtoffer zijn dan ze zich voelen."
Neem nu het verhaal van Faisal El Abouzi, die op 22 maart 2016 aan het werk was aan een incheckbalie op Brussels Airport. Hij kreeg wel al een schadevergoeding, om vervolgens te ontdekken dat andere slachtoffers veel hogere bedragen ontvingen. "Maar mijn dossier was al afgesloten. Na opnieuw heel papierwerk en e-mails heen en weer, bleek dat ik recht had op een tienvoud."
Life4Brussels pleit al langer voor de oprichting van een garantiefonds: een overheidsvehikel dat snel tussenkomt en de kosten later verhaalt op de verzekeraars. Dat was trouwens één van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie na 22 maart. "We zijn in de richting van een speciaal statuut aan het gaan", zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) daarover deze week in de Kamer. Hij werkt ook aan een centraal loket waar slachtoffers van een terreurdaad of ramp met al hun vragen terechtkunnen. Ook dat is een aanbeveling die nog altijd niet in de praktijk gebracht was. (BST)
43 reacties
josianne keppens
bea blunty groot gelijk!!!!!!!!!
vanrobaeys franky
en Somers dat zijn uw eigen mensen die wachten op hun geld
Dominique Wullaert
Het geeft regering nooit iets gedaan de slachtoffers.wat telt is de aanslag want dat hadden ze nodig om brussel weer op de kaart te zetten.en alle jaren op 22 maart komt geens achter herdenking zijn briefje aflezen op tv en zegt telkens heb met slachtoffers gepraat maar door dat ik elk jaar daar aanwezig bent heb ik daar nog niks van gemerkt hij is altijd rapper weg dan dat hij komt
Jacob Bernaerts
Het echte probleem is dat verzekeringen verworden zijn tot bedrijven waar de eigen financiële belangen voorrang hebben op hun eigen klanten met als gevolg dat hun schadde experten daar zijn om de winst uit "het product" verzekering te maximaliseren en niet om te zorgen dat de verzekeren een eerlijke / correcte schadde vergoeding wordt uitgekeerd
Jan Verstraete
Geld waarop je recht hebt terugkrijgen van een verzekeraar is altijd héél moeilijk! Die mannen halen alles uit de kast om zo weinig mogelijk te moeten betalen en het liefst helemaal niets en meestal wordt het op de lange baan geschoven. De premies die jezelf moet betalen aan de verzekeraar worden zonder ook maar één probleem aanvaard! Dit zijn gewoon maatschappijen die véél winst willen maken.