3.000 Europese militairen oefenen in Wallonië

Archiefbeeld
Photo News Archiefbeeld
Zowat 3.000 militairen uit heel Europa nemen deze dagen deel aan één van de meest grootschalige oefeningen die ooit op Belgische bodem hebben plaatsgevonden. De oefening, 'Quick Lion' gedoopt, geldt als voorbereiding op een EU Battle Group - een snel inzetbare multinationale eenheid - waarover België tijdens de tweede helft van het jaar het bevel voert.

Tot en met 12 juni zijn de ongeveer 3.000 Belgische, Nederlandse, Duitse, Luxemburgse, Spaanse en Macedonische soldaten op pad in Wallonië. De oefening vindt plaats in de regio's Elsenborn, Saint-Hubert, Marche-en-Famenne en Bertrix. Volgens luitenant-kolonel Ivo Van Lembergen worden daarbij incidenten en operaties gesimuleerd, ook op openbaar domein,

Grote troepenbewegingen staan niet in het scenario. Wel gepland zijn helikoptervluchten met Belgische Agusta's en Nederlandse Chinooks. Die zullen overdag plaatsvinden, van 5 tot 10 juni, en vooral binnen de driehoek Florennes-Elsenborn-Neufchateau.

'Quick Lion' geldt als het slotakkoord van een lange reeks voorbereidingen op een omvangrijke tactische groep (EU Battle Group), een internationale eenheid die in staat is zich bijna wereldwijd snel te ontplooien in geval van een crisissituatie. Het gaat om humanitaire missies, evacuaties, vredesbewaring en gevechten in het kader van crisisbeheer, waaronder vredesherstel, maar ook ontwapening en steun aan landen in de strijd tegen terrorisme.

Stuurknuppel
Het Belgisch leger houdt de tweede helft van dit jaar de stuurknuppel van de eenheid vast. De Battle Group, die van 1 juli tot 31 december standby is, zal zo'n 2.500 mensen tellen. België is met 1.800 militairen hofleverancier, maar krijgt ook versterking uit Nederland, Spanje, Duitsland, Luxemburg en Macedonië. Het Balkanland is geen lid van de Europese Unie en de Navo.

Hoewel ze door een gebrek aan politieke wil binnen de EU nog nooit tijdens een echte operatie zijn ingezet, bestaat het concept van de Europese tactische groepen al sinds 2005. De landen stellen via een beurtrol van zes maanden militaire middelen ter beschikking van de Europese Unie. Ze kunnen binnen de vijftien dagen worden ingezet, indien het Politiek- en Veiligheidscomité van de EU daarvoor het licht op groen zet.