294 zwartrijders lopen tegen de lamp bij controles De Lijn

BELGA
Bij controleacties van vervoersmaatschappij De Lijn in heel Vlaanderen zijn 294 mensen betrapt zonder geldig vervoersbewijs. Vooral fraude met het sms-ticket blijkt populair te zijn.

Woensdag en donderdag controleerden 57 controleurs van De Lijn 6.981 reizigers. 294 van hen hadden geen geldig vervoersbewijs. Zij kregen een proces-verbaal voor zwartrijden.

Sms-ticket
Opvallend is dat het sms-ticket in sommige gevallen lijkt aan te zetten tot frauderen. Van de 259 reizigers met zo'n ticket, waren er 41 (15,8 procent) niet conform de regelgeving. Veel reizigers wachten met de aankoop van een sms-ticket tot ze de controleur zien naderen. Om deze praktijk tegen te gaan, werden de sms-tickets iets later afgeleverd. Wie dan te lang heeft gewacht, valt door de mand. Dit jaar zijn al 3.733 (10,9 procent) pv's uitgeschreven voor reizigers zonder een geldig sms-ticket. Deze boetes variëren tussen 75 en 400 euro.

Ondanks de zwartrijders zijn er dit jaar al meer sms-tickets verkocht dan in heel 2012. Liefst 5,58 miljoen reizigers kozen voor een sms-ticket, tegenover 5,56 miljoen vorig jaar.