28 jaar cel voor moeder die haar drie kinderen verdoofde en in brand liet sterven uit wraak op ex

De rechtbank hechtte geen geloof aan de verklaring van Sonja T.M. en veroordeelde haar tot 28 jaar cel voor moord.
BELGA De rechtbank hechtte geen geloof aan de verklaring van Sonja T.M. en veroordeelde haar tot 28 jaar cel voor moord.
Sonja T.M., de 38-jarige vrouw die in februari 2015 de brand in Lennik veroorzaakte waarbij haar drie kinderen om het leven kwamen, is vandaag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot 28 jaar cel voor moord. Sonja T.M. bleef erbij dat ze niet de bedoeling haar kinderen om te brengen en enkel handelde uit woede tegen haar partner, de vader van de kinderen. Onzin volgens de rechtbank, de autopsie heeft aangetoond dat ze haar kinderen verdoofde met slaapmiddelen. De vrouw kan wel nog in beroep gaan tegen het vonnis. 

Sonja T.M. woonde met haar partner in Lennik, samen met de drie kinderen van het koppel, die 2, 4 en 6 jaar oud waren, en een oudere dochter van de vrouw uit een eerdere relatie. De verhouding tussen beide partners verliep problematisch, getuige de 25 politietussenkomsten voor partnergeweld.

Op 11 februari 2015 brak er brand uit in een bijgebouw van de gezinswoning, waar de drie jongste kinderen op dat moment aanwezig waren. De kinderen overleefden de brand niet. Vrijwel onmiddellijk bleek dat het vuur was aangestoken. De moeder werd opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord op de drie kinderen.

Verdoofd met slaapmiddelen

Sonja T.M. gaf toe dat ze de brand had gesticht, uit woede tegen haar partner omdat een gerechtsdeurwaarder haar die dag documenten had bezorgd waaruit bleek dat haar partner de echtscheiding vroeg en de hoede van de kinderen opeiste. Naar eigen zeggen wist ze niet dat de kinderen zich in het bewuste lokaaltje bevonden. Leugens, aldus advocaat-generaal Estelle Arpigny, die eind november 2017 uithaalde naar de beklaagde in de rechtbank. "Volgens haar waren de kinderen buiten aan het spelen toen zij de brand aanstak. Onzin. Ze heeft ze verdoofd met slaapmiddelen (lorazepam, red.) en naar dat bijgebouw gebracht. Dat is duidelijk aangetoond bij de autopsie."

Geen schijn van kans

De drie kinderen van 2, 4 en 6 jaar hadden geen kans. "Uit de verslagen blijkt dat het een hele tijd moet hebben geduurd vooraleer ze gestikt zijn. Ze hadden tweede- en derdegraads brandwonden over hun lichaampjes. Ze hadden geen enkele kans om te vluchten. Uiteindelijk zijn ze gestorven door rookvergiftiging. Het oudste meisje heeft haar zusjes nog proberen te beschermen tegen de vlammen en de rook. Tevergeefs."

Volgens de rechtbank had Sonja T.M. uit egocentrisme haar kinderen een gruwelijke dood laten sterven. De rechtbank tilde er ook zwaar aan dat Sonja T.M. op geen enkel moment enige vorm van spijt of emotie had getoond en de verantwoordelijkheid voor de feiten steeds op anderen afschoof. 
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rob Hoek

  Achten en twintig jaar heeft die vrouw gekregen. Waarom heeft zij geen tbs gekregen en waarom geen levenslang? Ik hoop dat zij in hoger beroep gaat en die hogere rechter toch een hogere straf geeft.

 • Elisa deJong

  Alleen de gedachte zou je al moeten doen huiveren en je diep schamen.. maar DOEN.. niet en nooit te bevatten. Je eigen lieve schatjes zo een gruweldood laten sterven.. Ook al had pappa de voogdij gekregen, dan had ze ze heus nog wel mogen zien, alles beter dan zo je leven vernielen... Je eigen vlees en bloed doden, niet te bevatten. En dan nog geen spijt.. Als je tot dit in staat bent... Vreselijk!! Arme kinderen, het oudste kindje heeft nog getracht de anderen te helpen.. Hartverscheurend..

 • Arthur Houben

  Toont de wraakzucht van dat soort aan: zelfs bloedeigen kinderen zijn niet veilig voor de wraakzucht, zet de deur maar open voor soedanezen en de rest van afrika, dan weet je al wat ons te wachten staat!

 • zina riffia

  Johan Bongers, eigenlijk zou ze letterlijk for life achter de tralies moeten. Bah verschrikkelijk, welke mama doet nu zoiets onmenselijk?

 • Benny Steeman

  Moeder???Monster past hier beter!!!