27 pct van de zelfstandigen in Brussel is niet-Belg

Zowat 7 pct van de ondernemers in België heeft niet de Belgische nationaliteit. In het Brusselse is dat zelfs 27 pct. Antwerpen is dan weer met 15 pct niet-Belgische zelfstandige ondernemers de belangrijkste aantrekkingspool van buitenlandse ondernemers in Vlaanderen. Dat blijkt uit een analyse door ondernemersorganisatie Unizo van de meest recente cijfers (eind 2006) komende van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid der Zelfstandigen.

Nieuwe Europeanen
In België zijn 62.246 buitenlandse ondernemers aan de slag, goed voor 7 pct van de 880.662 zelfstandige ondernemers in ons land. Volgens Unizo is vooral het aandeel van de nieuwe Europeanen (Polen, Roemenen en Bulgaren) de laatste zeven jaar elk jaar gestegen. In 2001 bedroeg het aandeel nieuwe Europeanen 3 pct, in 2006 was dat 14 pct.

Clichés
De analyse bevestigt ook de clichés over het type activiteit per nationaliteitsgroep: 70 pct van de Turkse en Marokkaanse zelfstandige ondernemers is actief in de handel, 60 pct van de Oost-Europeanen in de bouw. Opvallend is ook dat buitenlandse ondernemers in ons land hun onderneming vier keer meer stopzetten dan Belgische ondernemers.

"Onrustwekkend"
Unizo noemt de cijfers over het grote aantal stoppers "onrustwekkend" en wijt ze aan gebrekkige informatie en voorbereiding en eenzijdige informatieverspreiding. "Er bestaan geen aangepaste onthaalstructuren of -trajecten voor deze nieuwe zelfstandigen. Terwijl er met weinig inspanning al veel kan gedaan worden voor die groep, toch voornamelijk Polen en Roemenen die in een beperkt aantal sectoren werken", zegt Unizo-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt.

Rompslomp
Unizo pleit ook voor een versoepeling van de procedure om het zelfstandigenstatuut aan te vragen, voor een gelijkschakeling van diploma's en voor meer communicatie over de erkenning van beroepskwalificaties. "Want de rompslomp hier rond drijft buitenlanders immers te vaak naar niet-gereglementeerde zelfstandige activiteiten, bijvoorbeeld in de bouw en snackbars", klinkt het.

Voorts vindt de zelfstandigenorganisatie dat er meer onderzoek moet komen naar de oorzaken en de gevolgen van het zeer hoge aantal stoppers. (belga/sd)