27 Belgische nazi's krijgen nog altijd 'Hitler-pensioen’

Resolutie wil dat Belgische overheid lijst vraagt aan Duitse autoriteiten

Adolf Hitler in 1939.
Photonews Adolf Hitler in 1939.
75 jaar na WO II krijgen 22 hoogbejaarde Belgen nog altijd een aanvullend pensioen uit Berlijn wegens ‘trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid’. Dat is hen in 1941 zo gegarandeerd door Hitler zelf. De Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft deze namiddag een voorstel goedgekeurd waarin de Belgische regering gevraagd wordt dit probleem diplomatiek aan te pakken.

Na de oorlog werden zowat 80.000 burgers schuldig bevonden aan collaboratie en oorlogsmisdaden door Belgische rechtbanken. Sommigen onder hen konden nadien echter voordelen halen uit decreten die door Adolf Hitler werden ondertekend. 

Zo blijkt dat 22 mensen in ons land, die veroordeeld zijn voor collaboratie, nog steeds een pensioen krijgen van de Duitse autoriteiten. “Ik stoot op aanvullende pensioenen van 425 tot 1.275 euro per maand”, zegt onderzoeker Alvin De Coninck van de groep Herinnering, een vereniging van overlevenden en nabestaanden van de naziconcentratiekampen. 

“Jaren in een Belgische cel als gevolg van een straf voor collaboratie wordt beschouwd als arbeidsduur. Hoe meer jaren in de cel, hoe hoger de uitkering. Terwijl Belgen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken na de oorlog een schadevergoeding kregen van 50 euro per maand.” 

“Bijna 70 jaar lang zijn door de Duitse Länder aanvullende pensioenen uitbetaald”, zegt De Coninck. “De bevoorrechten waren inwoners van de Oostkantons en de Elzas, die na de inval door de nazi’s de Duitse nationaliteit kregen, maar ook Belgen die tijdens de oorlog toetraden tot de Waffen SS.”

Belgen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken, kregen na de oorlog een schadevergoeding van 50 euro per maand

Onderzoeker Alvin De Coninck

Lijst met namen

Deze namiddag is in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken een voorstel goedgekeurd waarin de regering gevraagd wordt dit probleem diplomatiek aan te pakken. In de resolutie van Olivier Maingain (DéFi) staat dat de Belgische regering bij de Duitse autoriteiten een lijst moet vragen met de namen van alle collaborateurs die een Duits pensioen ontvangen. Op die manier moet er een einde komen aan de uitbetaling van die pensioenen. 

Duitsland heeft altijd geweigerd die lijst aan ons land over te maken. De geamendeerde tekst mikt ook op een Belgisch-Duitse wetenschappelijke commissie die het zou mogelijk maken dat officiële struikelblok te omzeilen. Het amendement suggereert voorts dat ons land de lijst met veroordeelde collaborateurs zou bezorgen aan de Duitsers, waardoor een kruising van de lijsten een oplossing zou kunnen bieden. 

Indien Duitsland het been zou stijf houden, kan de Kamer die na de verkiezingen van 26 mei wordt hernieuwd, het dossier opnieuw in handen nemen.
166 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman van cauter

  Het enige dat mij bijblijft van deze historie : de duitse regering is vèèèèèèèèèèèèèèl guller voor zijn gepensioneerden dan de belgische !

 • Lodewijk Verborgt

  Indien het waar is waarom wil men die mensen dan een tweede keer straffen? Eerst hebben ze onterecht in de cel gezeten en nu wil men hun pensioen nog afnemen ook.

 • LUC VAN DER VEKEN

  @Jos Burgers, dit moet men niet aangeven. Keuze: overschrijving of cheque. Dit is een Duitse aangelegenheid. België niets in te koeken. En nu is er hier ne flauwe plezante die dat na meer dan 70 jaar eens gaat aanklagen! En aan wie zouden die dat dan moeten terugbetalen? Aan Duitsland die daar niet om vragen, of aan de Belgische Regering die daar het recht niet toe hebben?

 • Jos Burgers

  Zouden die colleborators dit aangegeven hebben op hun belastingsbrief ?

 • Paul Jacobs

  Hoe is het mogelijk dat men een bijkomend pensioen van 425 tot 1275 EUR per maand zou krijgen voor een prestatie van een paar jaar meer dan 70 jaar geleden? Kan gewoon niet.

Video