250 scholieren krijgen thuis les door psychische problemen

Illustratiebeeld.
AP Illustratiebeeld.
De groep jongeren die niet meer naar school kan als gevolg van psychische problemen, neemt toe. Dat laat zich voelen bij Bednet: jaar na jaar stijgt daar het aantal aanvragen van jongeren met psychische kwetsbaarheid. Na kanker is het de voornaamste reden voor internetonderwijs.

Bednet zorgt ervoor dat kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen de les van thuis uit kunnen volgen, door met een camera in contact te staan met de klas. De redenen waarom die kinderen en jongeren niet op dagbasis naar school kunnen, zijn uiteenlopend. Ze zijn langdurig afwezig door kanker, ziekte, operatie, ongeval, zwangerschap of psychische kwetsbaarheid. Die laatste groep neemt duidelijk toe. Alleen al het voorbije schooljaar kwamen er voor psychische kwetsbaarheid meer dan 250 aanvragen binnen bij Bednet. Vijf jaar geleden waren dat er zo'n 20. Daarmee was psychische kwetsbaarheid, na kanker, de voornaamste reden waarom internetonderwijs via Bednet werd aangevraagd voor jongeren. Het gaat om bijna 25 procent van alle aanvragen.

Directeur Els Janssens van Bednet: "We zullen samen met scholen, gezinnen en experten verkennen hoe we deze groei kunnen verklaren, welke noden deze leerlingen hebben op vlak van onderwijs, en welke rol het gebruik van Bednet tijdens afwezigheid kan spelen.”


Soms zijn pesterijen de oorzaak van die psychische problemen. Maar vaak ligt de oorzaak ook elders. Bednet is hoe dan ook heel belangrijk: "Het verbindt kinderen en jongeren met hun eigen klas. Het is een middel om betrokken te blijven bij de klas en het onderwijs."

Voor jongeren met psychische kwetsbaarheid wordt Bednet ingeschakeld na overleg met een behandelende arts én de school. De focus is de re-integratie van de jongere op school. Bednet is gratis, zowel voor de Bednetter als voor de school.

Lees ook het verhaal van Sofie Peeters, die haar 14-jarige zoon al maanden thuis houdt door psychische problemen die voortkomen uit pesterijen (HLN+).

Rode Neuzen Dag kent vandaag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Vrancken

  Dank u Sandra , na 22 jaar Buitengewoon Onderwijs durf ik met de hand op het hart zeggen dat daar iedere dag keihard gewerkt wordt en we vele jongeren zien openbloeien , zichzelf leren ontdekken en leren wat hun positieve potentieel is. Jongeren met een specifieke of multiple problematiek , ook geestelijk, krijgen er elke dag opnieuw zorg op maat. Dit wegwuiven , ridiculiseren is niet eerlijk ! Bezoek Sint-Ferdinand in Lummen en misschien raakt u geïnspireerd ! Dikke duim aan hen !

 • Christine Laevers

  Er zijn volwassenen die een goede job en de ratrace opgeven om een totaal ander leven te leiden in the middle of nowhere EN er te werken. Waarom zouden sommige kinderen geen rust nodig hebben ? Op school zit je constant in een groep. Is dat een soort religie dat je alleen maar iets kan leren op school EN in groep ?

 • Ronny Cuypers

  Amai wat gaat daar van komen.De watjesgeneratie.

 • Pieter Verhulst

  De omgekeerde wereld. Slachtoffers van pesterijen edm moeten thuisonderwijs volgen, daders lopen vrolijk rond. Het zou omgekeerd moeten zijn, pesters niet meer toelaten op schoolbanken, verplichten tot thuisonderwijs. Minder kans om hun diploma te halen. Maar zoals steeds zijn het slachtoffers die zich moeten behelpen. Ook niet juist om mensen die zich mss moeilijk integreren net af te zonderen. Maar ja, Belgie he.

 • Sandra Peeters

  Geef ze nog een extra stempel. Eerlijk, ze weten dat het door pesterijen komt, maar in de plaats van dat te erkennen dat ze slachtoffer zijn geven ze hen nog is een extra duw. En thuisstudie is niets mis mee. Persoonlijk had ik dat ook liever gehad. Ik vond de meeste van mijn leeftijdsgenoten te kinds en niets gemeen met hen. Thuisstudie is gewoon voor veel kinderen beter, je leert op je eigen tempo. Leraar is overroepen, de meerderheid rammelt toch maar een boek af zonder enige kennis.