250 sans-papiers en sympathisanten stappen van Brussel naar Antwerpen

PHOTO_NEWS
Een 250-tal sans-papiers en sympathisanten zijn begonnen aan een tweedaagse voettocht van Brussel naar Antwerpen. Met hun tocht willen de actievoerders aandacht vragen voor het lot van de vele vluchtelingen die in België verblijven en dreigen het slachtoffer te worden van een verstrengd migratie- en asielbeleid. De deelnemers, van wie een groot deel een verblijfsvergunning vraagt, hopen onderweg kardinaal Danneels en bisschop Johan Bonny van Antwerpen te ontmoeten.

De groep is vertrokken aan de Leopold II-laan in Sint-Jans-Molenbeek, waar sinds enkele maanden 'La Voix des Sans-papiers' een gebouw bezet en houdt zaterdagavond halt in Mechelen, waar ze de Dossinkazerne zullen bezoeken. Ze houden ook halt aan het Fort van Breendonk en het kerkhof van Hoboken, waar in 1995 de eerste omgekomen verstekelingen in België begraven liggen.

"Terwijl het aantal gedwongen verplaatsingen in de wereld de 50 miljoen mensen overschrijdt, is het aantal asielaanvragen in België op 15 jaar tijd ongeveer door drie gedeeld, van 42.000 in 2000 naar 15.000 vandaag", zegt woordvoerder Oscar Flores. "Ondanks die cijfers, wordt nog altijd een op de twee aanvragen geweigerd, ook voor gezinnen uit landen in oorlog."

De woordvoerder voegt toe dat volgens de OESO immigratie gemiddeld bijna 3.500 euro zou opleveren aan fiscale inkomsten per persoon en per jaar. Nog volgens Flores verstrengt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken de procedures "door een toename van de repatriëringsvluchten, een uitbreiding van de lijst van veilige landen en een snellere, minder diepgaande analyse van de aanvraagdossiers".

De sans-papiers die verenigd zijn in het 'Front des Migrants', eisen dat bij asielaanvragen het belang van het kind wordt onderzocht. Daarnaast vragen ze een regularisatieprocedure op basis van vaste criteria, "zoals voorzien in de wet", en een procedure voor een onafhankelijke commissie.