25 soldaten uit WOI krijgen laatste rustplaats in Fort Loncin

Het Fort van Loncin.
UNKNOWN Het Fort van Loncin.

Op 15 augustus krijgen in het Fort van Loncin vijfentwintig Belgische militairen die sneuvelden tijdens de aanhef van de Eerste Wereldoorlog, een laatste rustplaats. Het is voor het eerst sinds 1952 dat recent geïdentificeerde Belgische oud-strijders uit WOI zullen worden begraven.

Het Fort van Loncin in Ans maakte deel uit van de fortengordel rond Luik. Op 15 augustus 1914 explodeerde er een Duitse obus, waarbij 350 van de 550 garnizoensoldaten de dood vonden. De meeste van die slachtoffers rusten nog steeds in het fort, dat sindsdien een gedenkteken en museum is.

Ontmijning
Eind vorig jaar ging het Belgische leger over tot de ontmijning van het fort. Dat leidde, 93 jaar na de dodelijke explosie, tot de vondst van 3.500 obussen, goed voor 142 ton springstof.

"Tijdens de ontmijningsoperatie werden ook de stoffelijke resten van vijfentwintig soldaten teruggevonden, naast goed bewaarde muntstukken, resten van uniformen en zelfs een veldfles met melk", aldus Fernand Moxhet, de voorzitter van de vzw die het fort beheert.
Vier van de stoffelijke resten konden geïdentificeerd worden, dankzij een stamnummer en in één geval door een simpele manchetknoop. Het betreft de soldaten De Bruycker, Armand Desamore, Louis Noé en René Halain. Samen met hun 21 anonieme wapenbroeders worden zij op 15 augustus bijgezet in de crypte van het fort, waar sinds 1921 reeds 43 soldaten rusten.

"Een buitengewone gebeurtenis voor het leger die een buitengewone plechtigheid vraagt", aldus Thierry Babette, de militaire commandant van de provincie Luik.

Eresalvo
Om 15 uur gaat Mgr. Aloys Jousten, de bisschop van Luik, voor in de eucharistie, in aanwezigheid van detachementen van het 1e regiment artillerie en van de 12e Lijn. Zij vertegenwoordigen de eenheden van de in het fort omgekomen soldaten. Nadien wordt in stoet opgestapt naar de plaats van de explosie voor een hulde en het eresalvo.

De vier geïdentificeerde soldaten worden er postuum gedecoreerd met de medaille van de overwinning, de Leopoldorde, de medaille van WOI en het Oorlogskruis. (belga/ka)