25-jarige verdachte aangehouden in onderzoek naar moord op Shashia (20)

Lichaam gisteravond gevonden in woning in Antwerpen

Verdachte J.V.D.B (25) en Sashia (20) uit Heist-op-den-Berg.
rv Verdachte J.V.D.B (25) en Sashia (20) uit Heist-op-den-Berg.
De 25-jarige verdachte die gisteren werd opgepakt bij de huiszoeking waarbij het lichaam van de vermiste Shashia Moreau (20) werd gevonden is vanmiddag aangehouden. Dat heeft de onderzoeksrechter beslist. Er zijn volgens het parket zeer ernstige aanwijzingen van een gewelddadig overlijden. De man zou nog geen gerechtelijk verleden hebben. De speurders zijn sinds vrijdagochtend opnieuw bezig met graafwerken in de binnentuin van het huis.

De 25-jarige J.V.D.B. werd gisteren omstreeks 17 uur opgepakt bij een grootschalige huiszoeking in de Van Stralenstraat in Antwerpen, op amper 500 meter van station Antwerpen-Centraal. De huiszoeking kaderde in het onderzoek naar de 20-jarige Sashia Moreau uit Heist-op-den-Berg, die sinds dinsdagochtend vermist was. Tegen haar ouders had ze gezegd dat ze Pokémon ging ruilen in Antwerpen, met iemand die ze had leren kennen op Facebook. Maar het meisje kwam nooit meer thuis.

Onderzoek wees uit dat Shashia wel degelijk de trein naar Antwerpen-Centraal had genomen en dat ze daar was aangekomen.  Mogelijk sprak ze af met de gisteravond opgepakte man. Die laatste was in ieder geval de voorbije dagen al eens door de politie ondervraagd. Uit verder onderzoek bleek volgens het parket dat "zijn eerder afgelegde verklaringen niet overeenstemden met de objectieve vaststellingen", waarna overgegaan werd tot de huiszoeking in de woning in Van Stralenstraat.

Omstreeks 17 uur werd de verdachte, J. V.D.B. (25), geboeid naar buiten geleid. Dat was kort nadat de politie en het labo aan hun urenlange huiszoeking waren begonnen. Later op de avond werd de volledige straat afgesloten, kwam de civiele bescherming ter plaatsen en arriveerden ook twee wetsdokters.

Ik wil iedereen bedanken voor het delen en mee de zoektocht op touw te zetten, maar het heeft niet mogen zijn. Ze hebben Shashia Moreau helaas dood teruggevonden

Shaquille Moreau, broer van Shashia
Verdachte J.V.D.B.
kos Verdachte J.V.D.B.
De twintigjarige Shashia Moreau verdween dinsdag. Sindsdien ontbrak elk spoor van haar.
Tim Van Der Zeypen De twintigjarige Shashia Moreau verdween dinsdag. Sindsdien ontbrak elk spoor van haar.

Lichaam gevonden

Even voor middernacht bevestigde het Antwerpse parket dat er in de woning een lichaam was gevonden. Het is onduidelijk of de woning die gisteren werd onderzocht de woning is van de Pokémonverzamelaar. Het is ook niet duidelijk of hij de man is die werd opgepakt.  In het huis wonen verschillende mensen, verdeeld over aparte flats.

De verdachte woonde op de benedenverdieping. Aan de andere bewoners werd gevraagd de nacht elders door te brengen. De hele omgeving van de woning bleef hermetisch afgesloten.  Experts van het labo zochten in en rond de woning naar bruikbare sporen. De wetsdokters waren in de woning nog bezig met het onderzoeken van de menselijke resten. Vandaag - vrijdag - wordt er verder gegraven in de binnentuin naar sporen. 

Nog deze namiddag verscheen verdachte J.V.D.B. voor de onderzoeksrechter, die besliste om de man aan te houden. Hij kwam nooit eerder met het gerecht in aanraking. Dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer.

(lees verder onder de video)

Een laborant van de politie verlaat de woning in de Van Stralenstraat.
Patrick Lefelon Een laborant van de politie verlaat de woning in de Van Stralenstraat.
De politie zet de omgeving van het huis in de Van Stralenstraat af.
/ De politie zet de omgeving van het huis in de Van Stralenstraat af.

"Iedereen bedanken"

"Ik wil iedereen bedanken voor het delen en mee de zoektocht op touw te zetten, maar het heeft niet mogen zijn. Ze hebben Shashia Moreau helaas dood teruggevonden. Ik wil mijn spijt aan allen meedelen die haar kenden, zo hebben jullie ook de closure die wij hebben gekregen. Helaas was het geen beter nieuws", liet Shashia's broer Shaquille Moreau weten.

"In eerste instantie werd een onderzoek gevoerd om Shashia levend en wel terug te vinden in het kader van de verdwijning", stelt het parket. "De huidige afloop is uiteraard bijzonder zwaar voor de familie en omgeving. Er zijn zeer ernstige aanwijzingen van een gewelddadig overlijden. Het onderzoek naar de precieze doodsoorzaak loopt volop."

Marc De Roeck
Marc De Roeck
Marc De Roeck