25-jarige die vriendin (23) doodstak en in water gooide schuldig aan doodslag

BELGA
Gökhan Kaya, de 25-jarige man die zijn 23-jarige vriendin Aouatif Boudichat doodstak in 2013 in Gent, is schuldig aan doodslag. Dat heeft de jury van het Gentse hof van assisen vanavond beslist. Het openbaar ministerie vorderde 18 jaar cel.

Ruzie
De feiten gebeurden op 16 juni 2013 aan de Sint-Antoniuskaai, in het centrum van Gent. Gökhan Kaya kreeg rond 22 uur ruzie met zijn vriendin Aouatif Boudichat. Hij stak haar herhaaldelijk met een mes en daarna zou hij haar in het water aan de brug der Keizerlijke Geneugten gegooid hebben. De vrouw werd uit het water gehaald, maar overleed in het ziekenhuis. Volgens het openbaar ministerie was er sprake van voorbedachtheid, maar de verdediging betwistte dat. De jury oordeelde dat het niet vaststond dat Kaya het mes bij zich had "om aan te wenden tegen het slachtoffer", omdat hij zich ook wou kunnen verdedigen tegen de broer van het slachtoffer.

De verdediging had ook de onweerstaanbare dwang gepleit, maar de gezworenen wezen dat af. "Hij werd niet gedwongen door een macht waaraan hij niet kon weerstaan. Er waren reeds eerder hoogoplopende ruzies, gevolgd door verzoeningen. De ruzie (vlak voor de feiten, nvdr.) kon geen verrassing vormen voor hem", aldus het arrest.

Verzachtende omstandigheden
Het openbaar ministerie zag enkele verzachtende omstandigheden en vorderde 18 jaar cel voor Kaya. "Hij is geen crimineel pur sang. Hij is in se een goede jongen en heeft een blanco strafregister. Hij werkte ook als vrijwilliger in de moskee en is nog zeer jong. Hij zat gewrongen tussen liefde en trots, tussen zijn hart en zijn reputatie", zei aanklager Annemie Serlippens. Kaya en Boudichat hadden een zoontje van anderhalve maand oud, maar de familie van Kaya wou het kind niet erkennen.

Secretaris van de moskee
De verdediging vroeg een lichtere straf, rekening houdend met bijkomende verzachtende omstandigheden. "Het feit dat hij zelf verantwoordelijk is voor de dood van de vrouw van zijn leven, is op zich als een zware psychische bestraffing. Het was ook zijn droom om secretaris te worden van de moskee. Dat hij dat nooit zal kunnen worden, is eveneens een bestraffing. Zijn karakter is eigenlijk al in orde op het vlak van resocialisering. Ik vraag vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel onder strenge voorwaarden", pleitte advocaat Frank Scheerlinck. Het hof en de jury beraadslagen momenteel over de strafmaat.

BELGA