236 miljoen euro schade door stormen dit jaar

Schade van de storm van 10 maart in Waasmunster.
Kristof Pieters Schade van de storm van 10 maart in Waasmunster.
Stormen hebben voor maar liefst 236 miljoen euro aan schade aangericht afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen Assuralia, die de krant De Zondag kon inkijken.

We kenden dit jaar twee grote stormen. Die geselden op 4 en 10 maart ons land. De storm van 4 maart resulteerde in 5.868 schadedossiers, goed voor een totaalbedrag van 11 miljoen euro. De storm van 10 maart was nog heviger en goed voor 106.176 schadegevallen. Die stonden voor een bedrag van in totaal 225 miljoen euro.

De stormen van 2019 waren de op één na schadelijkste van de jongste tien jaar. Alleen de Pinksterstorm van 2014 veroorzaakte nog meer ellende. 179.421 schadegevallen werden er toen geteld, goed voor een totaalbedrag van 665 miljoen euro. In totaal telden we de jongste tien jaar vijf stormen waarbij de schade tot boven de 100 miljoen euro opliep.


Goed om weten: wie een brandverzekering heeft, kan de kosten van stormschade recupereren. Ook andere natuurrampen zijn daar voor particulieren en handelaars in opgenomen, zoals overstromingen. Bij bedrijven ligt dat anders. Daar kan stormschade wel optioneel in de brandverzekering worden opgenomen.

Stormschade in Boorsem, Maasmechelen.
Mine Dalemans Stormschade in Boorsem, Maasmechelen.
Beschadigde zonnepanelen in Buggenhout.
Geert De Rycke Beschadigde zonnepanelen in Buggenhout.
Langs Hoging in Oordegem belandde een zware tak bovenop een wagen.
Koen Moreau Langs Hoging in Oordegem belandde een zware tak bovenop een wagen.
Deze boerderij in Wervik werd gedeeltelijk weggeblazen.
Maxime Petit Deze boerderij in Wervik werd gedeeltelijk weggeblazen.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • René Janssen

    zet naast dat uitkerings bedrag ook eens het bedrag dat ze jaarlijks opstrijken , ook in jaren dat er geen stormen zijn om uit te keren, dan kunnen we nog eens hartelijk lachen, en hm t'is haast nieuwjaar dus een procentje opslaan naar gewoonte he,

  • Joske Zeeuw

    In 2014 hadden we glasbraak door een storm. Aangegeven aan de verzekering, antwoord was dat volgens hen in onze gemeente geen storm was geweest. Leuk.

  • Jo Bosman

    En ook al moeten de verzekeringen zoveel uitbetalen. Ze maken nog steeds enorme winsten. Meestal betalen ze ook minder uit dan de gelede schade.