230 jongeren opgepakt na rellen in Borgerhout

De politie heeft gisteren 230 heethoofden bestuurlijk aangehouden nadat een demonstratie in Borgerhout eindigde met rellen. Tegen een aantal van hen werd ook een proces-verbaal opgesteld, omdat ze een verboden wapen bij zich droegen of voor slagen aan de politie. De arrestaties hadden wel resultaat, want afgelopen nacht deden zich geen nieuwe incidenten voor in Borgerhout.

Enkele honderden jongeren verzamelden gisterennamiddag aan de Drink in Borgerhout voor een demonstratie tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' die eerder deze week op YouTube verscheen. Er was daartoe opgeroepen via sms.

Vernielingen
Het protest beperkte zich aanvankelijk tot het scanderen van slogans, maar liep uit de hand toen de jongeren vernielingen begonnen aan te richten en naar de Turnhoutsebaan wilden trekken. Daar was een braderij bezig en de politie wilde vermijden dat ze daar herrie gingen schoppen. De amokmakers werden hardhandig teruggedrongen tot op de Drink en bestuurlijk aangehouden. Aanvankelijk was er sprake van minstens 120 arrestaties, maar dat aantal werd vandaag bijgesteld naar 230.

Centrum voor Islamitische Diensten lanceerde oproep
Het Centrum voor Islamitische Diensten (CID) in Antwerpen heeft volgens de lokale politie de oproep gelanceerd om te komen betogen in Borgerhout tegen de anti-islamfilm. Het CID is sterk gelieerd aan Sharia4Belgium. Tijdens de betoging werd al zeker één lid van de extreme moslimorganisatie opgepakt, maar wellicht namen er verschillende aan deel. Het CID verstrekt volgens zijn website gratis diensten en advies aan de islamitische gemeenschap. Er huist ook een shariarechtbank die huwelijksgeschillen en erfeniskwesties behandelt. De oproep voor de betoging werd vrijdag gelanceerd via sms en de sociale netwerksite Facebook. Plaats van verzamelen was de Drink in Borgerhout om 15 uur. De politie was ruim vooraf aanwezig om mensen die wilden manifesteren duidelijk te maken dat het om een niet-toegelaten initiatief ging.

Optocht voor "respect" in Gent
In Gent stappen deze namiddag een honderdtal allochtone jongeren door het centrum in een demonstratie tegen de anti-islamfilm. De optocht verloopt vreedzaam en de jongeren krijgen de toelating zolang de demonstratie niet uit de hand loopt, zegt de lokale politie. Via sms werd tot de optocht opgeroepen, zegt de lokale politie. De jongeren trokken van het Zuid richting Dampoort en stapten rond 16.15 uur naar het Baudelopark in Gent. Het gaat vooral om tieners. Ze scanderen slogans als "Allah is groot" en "wij willen respect". De politie volgt de optocht, maar alles is rustig verlopen.

Amsterdam
De radicale beweging Shariah4Belgium roept op de website mensen op om vandaag te gaan protesteren bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein in het Nederlandse Amsterdam. "Protest ter verdediging van onze geliefde profeet" staat er te lezen, en "Wees massaal aanwezig!".

Ondertussen is de demonstratie in Amsterdam afgelopen. Alles verliep rustig. Rond 15.00 uur hadden zich enkele tientallen demonstranten verzameld op het plein niet ver van het Amerikaanse consulaat. Er was ook veel politie aanwezig. Sommige demonstranten hadden een vlag of een spandoek bij zich met teksten. De protestbijeenkomst duurde tot ongeveer 17.00 uur.

Of er nog mensen gehoor hadden gegeven aan de oproep van de Belgische radicale moslimbeweging Shariah4Belgium is niet duidelijk.

Geldboetes
De heethoofden die bestuurlijk werden aangehouden, zullen dat voelen in hun portemonnee. De meerderjarigen krijgen een GAS-boete van 50 euro of meer. De ouders van de minderjarige relschoppers moeten 100 euro betalen voor het ritje dat hun kind met de combi aflegde.

Balans van de schade
De politie heeft intussen ook een balans van de aangerichte schade. In de Drink, waar de demonstratie plaats vond, werd één geparkeerde wagen licht beschadigd. Dat gebeurde op het ogenblik dat de groep die wilde doordringen naar de Turnhoutsebaan werdterug gedreven. Er werden voorts twee politievoertuigen licht beschadigd. Eén politieman raakte gewond toen tijdens de confrontatie een afvalcontainer kantelde en op zijn voet terechtkwam. Bij een van de manifestanten werd een vlindermes aangetroffen, wat een verboden wapen is. De politie stelde daarvoor een proces-verbaal op.

Uitbreiding GAS-boetes
Sp.a stadspartij Antwerpen betreurt de rellen die gisteren uitbraken en herhaalt haar pleidooi voor de uitbreiding van het systeem van GAS-boetes tot 12 jaar, zegt voorzitter Guy Lauwers in een persmededeling. "In onze stad krijgt iedereen kansen, maar heeft iedereen ook verantwoordelijkheden. Antwerpenaars die uit de bocht gaan, zullen verantwoordelijk worden gesteld voor hun misstap. Als die begaan wordt door een minderjarige, worden ook zijn of haar ouders bij de situatie betrokken en wordt er samen gekeken wat er nodig is om hun zoon of dochter weer op het juiste pad te krijgen", verklaart Guy Lauwers. De stadspartij pleitte reeds in het verleden voor de uitbreiding van het systeem van GAS-boetes tot 12 jaar. "Die boete gebruiken we als middel om te voorkomen dat jongeren verder ontsporen. Want wat begint als onschuldigde stoerdoenerij, kan snel ontaarden in erger", aldus Lauwers.

Streng signaal
Ook Open Vld veroordeelt de rellen in Borgerhout naar aanleiding van de anti-islamfilm zeer streng. Maar Eddy Baelemans, de gewezen korpschef van de Antwerpse politie en kandidaat op de Open Vld-lijst in Antwerpen, wijst ook de allochtone gemeenschap op haar verantwoordelijkheid. Volgens hem moet de allochtone gemeenschap, en meer in het bijzonder de ouders van de relschoppers, een streng signaal uitsturen en de rellen veroordelen.

Dewinter laakt lakse aanpak
Vlaams Belanglijsttrekker Dewinter laakt intussen de lakse aanpak van het Antwerps stadsbestuur. Alhoewel de betoging niet aangevraagd en dus verboden was, werd de protestmanifestatie gedoogd. Pas toen een groep de confrontatie met de politie zocht, werden volgens Dewinter een aantal heethoofden gearresteerd. In plaats van een samenscholingsverbod uit te vaardigen op de plaats van de verboden betoging liet de politie de manifestatie samentroepen tot ze verschillende honderden betogers sterk was.

Bezette stad
Deze protestbetoging verstoorde de Borgerhoutse Reuzenfeesten en veroorzaakte heel wat onrust in Borgerhout, aldus het Vlaams Belangkopstuk. "De lakse houding van het stadsbestuur ten aanzien van de niet-toegelaten moslimmanifestatie zorgt ervoor dat Borgerhout om de haverklap op een bezette stad lijkt. Ook ditmaal kwamen er waterkanonnen, overvalwagens en politieagenten in gevechtsuniform aan te pas om de manifestatie onder controle te krijgen". Filip Dewinter zal morgen de burgemeester op de commissie Veiligheid van de Antwerpse gemeenteraad hierover interpelleren.