23 verwaarloosde dieren bij voorvechter van dierenrechten én broodfokker in één

Het parket start een onderzoek naar de kwekerij van Danny Van Puyenbroeck, nadat daar onder meer een half verlamde buldog in beslag werd genomen.
Dujardin Jeffrey Het parket start een onderzoek naar de kwekerij van Danny Van Puyenbroeck, nadat daar onder meer een half verlamde buldog in beslag werd genomen.
Het parket heeft een onderzoek gestart naar een dierenhandelaar in Lochristi, die nochtans lid is van een organisatie die ijvert voor dierenwelzijn. Bij de kweker werden 23 verwaarloosde beestjes in beslag genomen. Gaia dient een klacht in.

Op 15 februari viel de politie binnen bij Droopy in Lochristi. Twaalf honden, drie Bengaalse katten, zeven schildpadden en een ara werden in beslag genomen. Verschillende dieren zagen er verwaarloosd uit. Van een Engelse buldog van 10 maanden was de achterkant volledig verlamd. "Het dier heeft wonden omdat haar poten over de grond slepen. Wij laten voor haar een rolstoel op maat maken", aldus de vzw Animal Trust in Melle, die de situatie naar buiten bracht. Er kwam ook een chihuahua bij de vzw binnen met een enorm gezwel, dat na onderzoek bij de dierenarts een deel van haar darmen blijkt te zijn. Het dier moet nog geopereerd worden. Er waren ook twee staffordpups met opgezwollen buiken tjokvol wormen. Bij twee yorkshires van bijna 10 jaar zaten de haren van de poten vol klitten. Alle dieren werden overgebracht naar verschillende opvangcentra.

Oostblok

Volgens de uitbater van de zaak, Danny Van Puyenbroeck (59), klopt er weinig van de aantijgingen. "De buldog heeft problemen met zijn heup", zegt hij. "Onze dierenarts wou hem de week voor de inval laten inslapen. Ik besloot om hem verder te laten behandelen. Wij kennen onze dieren beter dan die opvangcentra. We ontwormen alle dieren elke maandag, en wormen... Die zijn toch niet dodelijk?" Over de term 'broodfokker' is hij alvast duidelijk: "Ja, ik ben een broodfokker, daar is niets mis mee. Ik doe het om mijn 'brood' te verdienen. Soms haal ik inderdaad mijn dieren uit het Oostblok, maar ik doe het met mate. Er zijn te veel negatieve connotaties rond. De wereld van de dierenhandel is volledig veranderd." Van Puyenbroeck zit 30 jaar in de sector. "Vroeger was een hond zoals een konijn. Je stak hem in een doos zonder kijkgat. Nu moet je hem bij wijze van spreken verkopen in een wiegje. Een hond is vandaag de dag net een baby." Over de inval en de aanklacht van de vzw denkt hij het zijne. "Het is een doordachte actie, omdat ze zo meer donaties zullen krijgen. Ik heb al zoveel controles gehad, en elke keer zonder problemen." Wanneer de dierenhandelaar ons rondleidt in zijn kennel, ligt die er proper bij. Twintig hokken zijn er, waarvan de helft gevuld met honden. Iets verder zitten in twee kooien een zestal katten. Het ruikt er naar verf en de vloer kleeft nog een beetje. "De vloer is net geschilderd."

Onder toezicht

Droopy heeft nu richtlijnen gekregen van de Inspectie Dierenwelzijn, die na verschillende klachten actie ondernam met de politie. "De dieren worden gecontroleerd door een dierenarts en er moeten maatregelen genomen worden om het welzijn te verhogen", zegt Brigitte Borgmans. Dat Van Puyenbroeck ook bestuurslid is bij Ani-zoo, de beroepsfederatie van professionele fokkers die ijvert voor dierenwelzijn, is een pijnlijke zaak. "We vinden het natuurlijk spijtig", zegt Paul De Cooman van Ani-zoo. "Maar we wachten het onderzoek af voor we een beslissing nemen."

Michel Vandenbosch van Gaia besloot alvast actie te ondernemen. “Ani-zoo is een lobbyorganisatie, die hebben niks te maken met dierenwelzijn. Ze beschermen enkel zichzelf”, zegt Vandenbosch. “We zijn ervan overtuigd dat er redenen genoeg zijn om een strafzaak te starten tegen Van Puyenbroeck. Wij gaan een klacht indienen, we moeten de belangen van de dieren beschermen. Ik kan enkel maar hopen dat het gerecht de kwestie ernstig zal nemen."

RV24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lien Doppel

  Goed zo nu weet iedereen wie anizoo eigenlijk is... de 3 bestuurders zijn 3 grote broodfokkers...

 • Ingrid Van Ekelen

  Hoop dat alles je afgepakt word .zo ga je niet met beesten om .zo vroeg bij de moeder weg halen .zo veel wormen in de lichaam je moet je kapot schamen .het zijn levende wezens he .

 • Liesebeth Pieters

  Op facebook gaat er een grote post de ronde van een ex-werkneemster die alles uit de doeken verteld. Gruwelijk want ze schrijft erbij dat ze het per email naar het ministerie van dierenwelzijn ook verzonden heeft.

 • Glen Van Bruyssel

  De asielen zitten overvol,zolang men er pakken kan aan verdienen blijft dit onopgelost,zelfs honden van "stamboom fokkers" belanden na een jaar in het asiel,het is de mens die te impulsief koopt,niks anders.

 • Enzo Boelens

  Ik ben daar eens gaan informeren. Toen ik langskwam werd mij gezegd als ik hun honden wou zien dat ik een afspraak moet maken. Ook als in vroeg of ik even mocht kijken vanachter mocht dit niet... Met alle respect maar dan geef je toch het gevoel niet betrouwbaar te zijn!