23-jarige Franstalige student op N-VA-lijst van Ben Weyts in Beersel

De Beerselse N-VA kandidaten.
BELGAONTHESPOT De Beerselse N-VA kandidaten.
Vlaams minister Ben Weyts heeft de N-VA-lijst voorgesteld waarmee hij in Beersel als lijsttrekker participeert aan de verkiezingen. Als N-VA de burgemeestersjerp binnenhaalt, zal gemeenteraadslid Kristien Vanhaverbeke dienstdoend burgemeester worden zolang Weyts minister is. Opvallende naam op de lijst is de Franstalige student Maxence Van Impe (23). N-VA zetelt in Beersel in de oppositie en heeft 9 gemeenteraadszetels op 27.

N-VA wil komaf maken met de "blunders" van de coalitie CD&V, Open Vld en Groen-sp.a die momenteel Beersel bestuurt. Weyts verwijst hierbij onder meer naar de "onwettige en onzinnige" nieuwe belastingen die het gemeentebestuur invoerde op economische bedrijvigheid en die de partij zo snel mogelijk wil afschaffen. De partij heeft voorts ook kritiek op de geplande afbraak van het Herman Teirlinckhuis die het heeft kunnen tegenhouden, de invoering van onwettige verkeersborden en "de totale uitverkoop van het gemeentelijk patrimonium zonder overleg met de verenigingen die de gebouwen gebruikten". 

De partij wil daarnaast ook het behoud van het groene en Vlaamse karakter. "Beersel heeft nu al 63 procent meer bebouwde oppervlakte dan het Vlaams gemiddelde en scoort veel slechter dan vergelijkbare gemeenten in de Vlaamse Rand. Het resultaat is minder groen, meer beton, meer verkeer, meer vervreemding,... De ongebreidelijke groei van inwoners en bebouwing moet stoppen. We moeten de open ruimte die er nog is, zoveel mogelijk beschermen zodat Beersel Vlaams en landelijk blijft", aldus Weyts.

De verrassende keuze voor de Nederlandssprekende Franstalige student Maxence Van Impe op de lijst is volgens Weyts een appel aan de Franstaligen in zijn gemeente om mee te ijveren "voor het behoud van het Vlaamse en groene karakter" ervan. "Vele Franstaligen zijn verhuisd uit Brussel omwille van het groene karakter van Beersel. Als ze dit zo willen houden, moeten we niet alleen de verdere bouwexplosie stoppen, maar ook het Vlaams karakter van de streek behouden", aldus de minister. De Franstalige Union Beersel heeft momenteel 4 zetels in de gemeenteraad.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Beersel is Vlaams maar er wonen ook Franstaligen. Het lijkt me dan ook logisch dat alle politieke partijen een Franstalige, die het Nederlands machtig is, op hun kieslijst zetten. Of die Franstaligen gaan meestrijden voor het behoud van het Vlaamse karakter van Beersel, zoals Weyts hoopt, betwijfel ik sterk.

 • Christine Laevers

  Ik vind dat dat moet kunnen.

 • Christian Alex

  Zo te lezen wordt beersel niet zo goed bestuurd. Met Weyts zal het zeker niet beter worden. Die man is totaal onbekwaam: dat merken miljoenen mensen dagelijks in de files.

 • guido vermeyen

  Dus die kandidaat zal overal een tolk meezeulen om te vertalen wat die kerel te vertellen heeft. ..

 • Maurice Goris

  Mr Weyts, breidt het Frans nog wat verder uit rond de streek van Brussel. Ik zal niet meer kiezen voor NVA, daar ik het gedacht had een Vlaamse partij te steunen die zich inzette voor de Nederlandstaligen en zich zou verzetten tot deze uitbreiding.