220 Thomas Cook-medewerkers op bestemmingen binnen twee weken naar België gerepatrieerd: “Ze hebben vaak daar hun leven opgebouwd”

Werknemers van Thomas Cook in gesprek met toeristen, beeld ter illustratie.
REUTERS Werknemers van Thomas Cook in gesprek met toeristen, beeld ter illustratie.
Zowat 220 medewerkers van Thomas Cook België op buitenlandse bestemmingen zullen binnen de twee weken naar België teruggehaald worden. Ze worden hierover momenteel op de hoogte gebracht, zo heeft Belga vernomen bij de vakbonden.

Deze medewerkers zijn tewerkgesteld met buitenlandse contracten, meestal Zwitserse arbeidscontracten, en begeleiden toeristen op de bestemmingen. 

Dat is niet voor iedereen evident. Die mensen hebben op die bestemmingen vaak hun leven en carrière opgebouwd

Els De Coster (ACLVB)

De eerste repatriëringen zullen in de komende dagen gebeuren, binnen de twee weken moet iedereen terug in België zijn. "Dat is niet voor iedereen evident", zegt vakbondsvrouw Els De Coster (ACLVB). "Die mensen hebben op die bestemmingen vaak hun leven en carrière opgebouwd."

Het zou wel de bedoeling zijn dat er de komende dagen geen toeristen zonder begeleiding achterblijven op die bestemmingen.

Ondersteuning

De vakbonden hebben vandaag ook opnieuw met de directie samengezeten en zullen dat dagelijks blijven doen. De 75 werknemers die onder de failliete entiteiten vallen, worden ondersteund. Voor de 501 werknemers onder het retail-luik wordt bekeken wat voor hen toekomst kan bieden. Economische werkloosheid zou een mogelijke piste zijn voor de functies waarin er de komende tijd geen werk meer is. 

Andere werknemers hebben het op dit moment juist bijzonder druk met ondersteuning bieden aan klanten, die op reis zijn of wier reis geannuleerd wordt. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • goethals michel goethals

  die hoeven geen ondersteuning.........hun keuze om onder dit systeem te werken

 • Jos Spriet-Dewaele

  Als ze daar een leven opbouwden dat ze niet kunnen missen moeten ze maar ginder blijven dit was ook zo toen de Belgische militairen terug naar Belgie moesten komen Wie niet mee verhuisde zocht daar nog een job en bleef daar. Nu worden die van Thomas Cook verplicht teruggehaald en kunnen verder leven op ons kosten.

 • Nico Dakman

  Dus die mensen gaan hier werkloosheidsuitkering krijgen terwijl ze Zwitserse contracten hebben en wss niets van belastingen betaald hebben aan belgie Hier scheelt toch iets aan ook al vind ik het erg dat die mensen hun job verliezen.

 • louis van hoeylandt

  mss dan proberen daar en job te krijgen , dan moet je niet op 14 dagen verhuizen

 • Wim Eggermont

  Hoe doe je dit in 14 dagen verhuizen na jarenlang ginder te hebben verbleven.

Video