22 dementen te vroeg geëuthanaseerd

Een spuitje en de hamer van de rechter.
Thinkstock Een spuitje en de hamer van de rechter.
Er hebben in ons land vorig jaar 22 mensen met dementie 'te vroeg' euthanasie gepleegd. Het gaat om mensen bij wie alzheimer was vastgesteld en die kozen voor doodgaan, nog voor de ziekte hen wilsonbekwaam maakte. In 2016 en 2017 telde de euthanasiecommissie gespreid over twee jaar 'slechts' 24 mensen in die situatie.

Vandaag kunnen enkel mensen die volledig bewust en wilsbekwaam zijn euthanasie plegen. Daar is maar één uitzondering op: mensen die zich in een onomkeerbare coma bevinden. Voor wie dement is, is de wetgeving ontoereikend. Vanaf het moment dat de ziekte te ver gevorderd is en de patiënt in een staat van wilsonbekwaamheid terechtkomt, heeft hij juridisch op het vlak van euthanasie geen rechten meer.

Goeie jaren kwijt

22 mensen hebben het vorig jaar zo ver niet willen laten komen en pleegden al euthanasie nog voor ze aftakelden door de ziekte. "Dat is jammer, want misschien hadden die mensen nog een aantal goeie maanden - zelfs jaren - in het verschiet", zegt Jacinta De Roeck van het LevensEinde InformatieForum (LEIF). "Maar ze kenden de huidige wetgeving, ze wisten dat er naar hen niet meer geluisterd zou worden als hun ziekte een bepaald stadium bereikte, dus startten ze té vroeg de procedure op." Een voorbeeld van wie dat deed, is Hugo Claus. Toen bij hem alzheimer werd vastgesteld, besloot de schrijver dat hij zijn levenseinde zelf in handen wilde houden. Voor de ziekte zijn helderheid zou aantasten, besloot hij zichzelf te laten euthanaseren.

De cijfers van 2018 staan in fel contrast met die van de twee jaren daarvoor. Tegenover 22 mensen in 2018 lieten in de twee jaren daarvoor slechts 24 dementen 'te vroeg' euthanasie plegen. Dat is een verdubbeling. In totaal deden in 2018 2.357 mensen het.

Wet aanpassen

LEIF pleit voor een uitbreiding van de euthanasiewet voor mensen die vooraf hebben aangegeven dat ze euthanasie willen wanneer ze wilsonbekwaam worden. Jacinta De Roeck: "De wet zou het mensen moeten toelaten om in geval van dementie samen met de huisarts tot een duidelijke beschrijving te komen: als ik dat en dat en dat niet meer kan, wens ik te sterven. Juridisch kan dat." Op een symposium, afgelopen weekend, waren alle deskundigen het eens over de noodzaak van zo'n aangepaste wet. LEIF hoopt het politieke debat te kunnen opstarten na de verkiezingen. (VSH)

Mensen houden elkaars hand vast.
Thinkstock Mensen houden elkaars hand vast.27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kerstin Huygelen

  Lily Boeykens ruilde haar hersens voor een vroege dood zonder aan de ziekte van Alzheimer te lijden op 22/11/2005 dus ruim 4 jaar voor Hugo Claus, zij was de eerste om ‘op voorhand te sterven’! Lily Boeykens stierf minstens 10 jaar ‘op voorhand’ door toedoen van een minister, een neuroloog die haar hersens kon gebruiken, de euthanasie lobby (o.a. Jacinta De Roeck), de loge en iedereen die haar hielp om snel te sterven, lang voordat er zelfs nog maar een vermoeden van de ziekte was!

 • Don Tessers

  Wie beslist voor jou of je het einde niet wilt afwachten???

 • Geert Landsman

  Euthenasie moet een mensenrecht worden en geen verbod zoals nu. Iemand moet zelf kunnen beslissen te stoppen met leven. Maar ook de familie moet het kunnen beslissen in samenspraak met 3 artsen na onderzoek. Bij een huisdier vind iedereen dat lijden niet kan, bij mensen heeft niemand een probleem met martelen en in leven houden. Ga eens een rusthuis in, werk er eens tussen, het is een schande wat de overheid nalaat om die mensen een waardig einde te gunnen.

 • pol van de velde

  Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben vroegtijdig te beslissen wanneer euthanasie moet worden toegepast. Wanneer je nog goed bij verstand bent en gezond wordt het niet toegepast, en wanneer je dement bent ook niet. Wat voor een wetgeving is dat?

 • Maria Arens

  Het is schandalig dat de ouders door kinderen als last worden gezien, steek ze maar in een home..... Gelukkig ziet mijn dochter mij niet als last als ik oud en onbehulpzaam zou worden.... Maar iedereen zou voor zichzelf idd moeten kunnen vastleggen hoe en vanaf wanneer pijnloos en vredig te sterven.