21 vrachtwagens in beslag genomen in strijd tegen sociale dumping

Archiefbeeld.
ap Archiefbeeld.
In de strijd tegen sociale dumping in de transportsector zijn gisteren in Brugge 21 vrachtwagens in beslag genomen, meldt het arbeidsauditoraat. De actie kadert in een Belgisch-Frans onderzoek tegen een Roemeense onderneming.

Aan de gecoördineerde actie werkten de federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen, de Franse gendarmerie en de sociaalrechtelijke inspectiediensten mee. De speurders voerden huiszoekingen uit in de woningen van de zaakvoerders in Damme en Ichtegem. Daarnaast werd ook een huiszoeking uitgevoerd op het Brugse bedrijventerrein van een Belgische klant die regelmatig beroep doet op de verdachte Roemeense onderneming. In totaal werden daar 21 vrachtwagens met buitenlandse nummerplaat en enkele luxevoertuigen in beslag genomen. Alle aanwezige chauffeurs werden verhoord.

Tegelijk werd in Frankrijk een huiszoeking verricht in een woning die door chauffeurs wordt gebruikt. Ook daar werden 14 vrachtwagens aangetroffen en werden alle aanwezige chauffeurs verhoord.

"Bij deze actie wordt nagegaan of de Roemeense onderneming zich al dan niet schuldig maakt aan sociale dumping, waarbij de sociaalrechtelijke verplichtingen in België op systematische wijze worden omzeild en waarbij op deze wijze oneerlijke concurrentie ontstaat met ondernemingen die zich wel aan de regels houden", legt arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere uit. "Deze actie bevestigt de steeds nauwere samenwerking tussen de gerechtelijke overheden van verschillende landen om deze grensoverschrijdende fraude aan te pakken."
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Na een tiental jaren eidelijk eens wat beweging!

 • Jan Valkenborg

  Camion' verbeurd verklaren en dan leren ze dat af smeerlappen En hier staan vrachtwagens stil door die smeerlappen Doe zo verder allemaal aan de kant

 • luc verriest

  Eindelijk is er een regering aan de macht die de fraude durft aan te pakken. Uiteraard roept de oppositie dat deze regering fraudeurs beschermt, maar de resultaten spreken boekdelen. En wie was in het verleden dan ook weer de beleidsverantwoordelijke inzake fraudebestrijding? Wat dit geen zekere John?

 • jan van dessel

  Met "in beslagname" bedoelt men waarschij nlijk dat de vrachtwagens terug vrij gegeven worden na betaling van een boete.Zo schrikt men deze fraudeurs niet af.

 • Jeanine de Ghein

  Het werd eindelijk wel tijd dat de regering daar eindelijk eens werk van maakt,