2018 was topjaar voor stakingen

Een staking van de non-profitsector in Brussel. Archieffoto.
Photo News Een staking van de non-profitsector in Brussel. Archieffoto.
Geen enkele regering lokte in de voorbije twee decennia meer stakingen uit dan de regering-Michel. In 2018 zijn er 422.249 dagen niet gewerkt, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) waar De Standaard vandaag over bericht.

In de voorbije drie decennia werden er in een doorsnee jaar 238.000 dagen gestaakt. Maar de grote stakingsijver was onder de regering-Michel vaste prik. In 2014, bij de start van de Zweedse coalitie, waren er 853.000 stakingsdagen.
Daarmee is de Zweedse coalitie de meest met stakingen bekampte regering sinds Dehaene I, die met zijn Globaal Plan om België in de euro te loodsen stevige besparingen doorvoerde.

Niet alle stakingen zijn politiek gemotiveerd: in november was er bijvoorbeeld een meerdaagse staking bij bpost. Maar de grote politieke stakingen wegen in de cijfers wel erg zwaar door. Zo werd onder meer geprotesteerd tegen het optrekken van de leeftijd voor pensioen en brugpensioen, het aanpassen van de wet van 1996, de indexsprong, de loonnorm, de flexibilisering, de besparingen en de verhoogde degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen.

Staking aan het Brusselse sorteercentrum van Bpost vorig jaar.
BELGA Staking aan het Brusselse sorteercentrum van Bpost vorig jaar.
Staking op Brussels Airport in Zaventem vorig jaar. Archieffoto.
BELGA Staking op Brussels Airport in Zaventem vorig jaar. Archieffoto.
Archiefbeeld uit 2015.
photo_news Archiefbeeld uit 2015.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  De Sp.a, de CD&V en de open VLD hebben op 26 mei de stakingsfactuur ontvangen met een fikse korting op hun ledenaantal.

 • Johan Van loocke

  Inderdaad Patrick mostin, bij ons vallen ze als vliegen door operaties aan schouders,armen... of krijgen cortisone-inspuitingen in de rug, knieën..., kapot gewerkt in een 3 ploegensysteem met zwaar fysisch werk, nu in temperaturen die oplopen tot boven de 40 graden. Toch krijg je als delege te horen dat het werk meevalt en zonder onze tegenstand nog wat werk erbij. Hoe meer winst ze maken, hoe meer werk voor de arbeider om nog meer winst te maken.

 • pierre Van den Wijngaert

  Denk dat de vakbonden en Peeters de stakingen uitlokten

 • patrick mostin

  Maar het is nog niet genoeg geweest denk ik....de gewone arbeider word meer en meer zoals een slaaf behandeld...

 • peter colson

  Topjaar voor stakingen en Vlaams Belang won de laatste verkiezingen met brio. De vakbonden hebben dus voor die partij gereden zonder dat ze het beseften