2017 was een absoluut recordjaar in strijd tegen zware fraude

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft het afgelopen jaar in de jacht op zware fraude meer dan 2,1 miljard euro boetes en belastingverhogingen opgelegd, een recordbedrag. Het gaat om ruim 400 miljoen euro meer dan het jaar voordien en een verdubbeling tegenover 2015. Dat vernam De Tijd.

Ondanks alle fiscale regularisaties, die fraudeurs de kans geven hun zwart geld spontaan in orde te brengen, ontdekt de BBI steeds meer fraudes. De belastinginspecteurs konden vorig jaar 1.352 nieuwe onderzoeksdossiers openen, 28 procent meer dan het jaar voordien. Er loopt momenteel ook een fiscale regularisatie. Vorig jaar bracht die nog 590 miljoen euro op.

De BBI keek vorig jaar ook veel bankrekeningen in. Er waren 535 bankonderzoeken, een derde meer dan in 2016.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet in de hoge cijfers het bewijs dat zijn aanpak loont. "Zowel de in te vorderen bedragen als het aantal dossiers liggen historisch hoog. Ook de voorlopige cijfers van de bedragen die vorig jaar effectief geïnd werden, zijn veelbelovend. Dat was ook het jaar voordien zo. De investeringen in de BBI om de strijd tegen fraude aan te gaan werpen hun vruchten af."
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Hebben de socialisten in de regering nooit gepresteerd. Wel hoge pensioenen toekennen aan hun politiek benoemde hoge ambtenaren dat was hun specialiteit. Het is niet voor niks dat de SPA straks bij de verkiezingen onder de 10 % drempel dreigen te landen.

 • Paul Keulemans

  Leuk, en die centen zijn natuurlijk al direct uitgegeven al is er geen euro geïnd nog . En ik wed dat de helft van de fraudeurs via achterdeurtjes weer gaat ontsnappen ! En wie mag dan het tekort weer opvullen? jawel, wij !!!

 • rik lagrou

  hoeveel word daarvan werkelijk betaald In de buurt van de rellen worden de bedrijven om de 3 jaar in faling of stopgezet en dan terug open met nieuwe naam ;Dus???

 • Marc Baeyens

  Cromez heeft er in zijn tijd niets van gebakken. Nu hij aan de zijlijn staat heeft hij plots de oplossingen in pacht. Hoe ongeloofwaardig kan men nog meer zijn. Bij N-VA zégt men het, en dóet men het. Nog een legislatuur met die partij zonder links en de miskleunen van de sossen zijn grotendeels weggewerkt.

 • Ronny Van de Wal

  Mijnheer Van Overtgeld vergist zich.Nog nooit is er zoveel fraude aan het licht gekomen zoals de laatste jaren.Zeker onder de politici zelf.Het ergste nog is dat er nauwelijks iets aan te doen is want de ene hand wast de andere.Lees: Wij weten alles van elkaar en steunen elkaar daarom.Zoals de premier een tijdje geleden al cryptisch zei in het parlement: "Er is meer dat ons verbindt dan oneindigheid onder elkaar".