200 Afghanen manifesteren aan kabinet-Milquet

De Afghaanse bezetters in de Brusselse Troonstraat.
BELGA De Afghaanse bezetters in de Brusselse Troonstraat.
Een 200-tal Afghaanse asielzoekers heeft opnieuw gemanifesteerd, deze keer aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Om de openbare orde te bewaren, werd een delegatie ontvangen door een kabinetsmedewerker, maar het kabinet benadrukt dat de problematiek niet de bevoegdheid is van de minister.

Net als tijdens de vorige manifestaties willen de Afghaanse asielzoekers druk leggen op het Belgische beleid. Ze willen een verblijfsvergunning bekomen en eisen dat het asiel- en migratiebeleid grondig verandert, om zo een einde te maken aan situaties waarin ook zij zich momenteel bevinden.

Na een eerdere actie aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) verzamelden de Afghanen vandaag bij binnenlandminister Milquet. Daar werd een delegatie in opdracht van de politie door een medewerker ontvangen om de openbare orde te bewaren, maar het kabinet benadrukt dat de minister niet bevoegd is.

Al meer dan een week verblijven zowat vierhonderd Afghanen, onder wie ongeveer de helft vrouwen en kinderen, in de Brusselse Troonstraat. Velen verblijven al jaren in België en willen niet terug naar het oorlogsgebied.