200.000 inwoners van fusiegemeenten moeten naar gemeentehuis

Photo News
Vanaf 1 januari moeten de bijna 200.000 inwoners van de nieuwe Vlaamse fusiegemeenten naar het gemeentehuis om de chip van hun identiteitskaart te laten aanpassen. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. 

De burgemeesters van ­fusiegemeenten Oudsbergen en Pelt hadden nochtans gehoopt dat dat automatisch zou gebeuren, maar twee maanden voor de fusies officieel in gang treden, is er nog geen oplossing. Daardoor moeten alle inwoners toch langs op het gemeentehuis.

"Betreurenswaardig", zeggen zowel Lode Ceyssens als Frank Smeets, vanaf 1 januari burgemeester van respectievelijk Oudsbergen (een fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek) en Pelt (een fusie van Overpelt en Neerpelt). 

De manuele aanpassing gebeurt blijkbaar op advies van de Gegevens­beschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie. Die geeft wel mee dat de inwoners een jaar de tijd krijgen om de chip aan te passen.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Vandriessche

  En al die aanpassingen brengen niet alleen extra administratief werk mee, maar vooral geld in de gemeentelade! Want gratis zal dit wel niet zijn. En 4j later nog eens voor een nieuwe ID-kaart! En zo blijft men in de burger zijn zakken zitten. Eigenlijk betalen we genoeg belasting, zodat dit eigenlijk door de Belgische Staat opgelegd ID gedoe gratis zou kunnen geleverd worden.

 • chris delanghe

  de inefficiente van ons bestuursysteem is daarmee nog maar eens bewezen. lamentabele overbetaalde dure ambtenarij !!! en vriendjespolitiek.

 • van roy jozef

  en maar betalen, een pas moet door de staat betaald worden en gratis zijn. waarom willen ze geen pasfoto nemen op het gemeente of stadhuis? geen tijd zeker? laat ons niet lachen.

 • Eddy Van der Vliet

  Er zullen weer veel klagers zijn omdat ze ff naar het gemeentehuis moeten, voor de rest schermen ze met de privacy als er gegevens moeten doorgegeven worden

 • Stefanie van Dijk

  Lekker is dat, krijgen we daar nog wel een schrijven van of is dit het?