20-tal Belgische bedrijven ontving geld van Azerbeidzjaans regime

reuters
Meer dan twintig Belgische ondernemingen, waaronder Solvay en de Proximus-dochter BICS, hebben tussen 2012 en 2014 indirect geld ontvangen van een grote witwasmachine van het regime in Azerbeidzjan. Dat blijkt uit bankgegevens die de Deense krant Berlingske in handen kreeg en waarover vandaag ook de kranten L'Echo en De Tijd berichten. Via een wereldwijd netwerk zou in totaal 2,1 miljard euro aan verdacht geld zijn witgewassen.

Volgens het onderzoek van de kranten werden in totaal 16.000 betalingen uitgevoerd door het Azerbeidzjaanse netwerk. Om de oorsprong van het geld te maskeren, gebeurden de betalingen evenwel vanuit rekeningen in Estland, die op naam stonden van vier Britse schermvennootschappen.

Onder meer Belgacom International Carrier Services (BICS), een docteronderneming van het Belgische overheidsbedrijf Proximus, had op 2 mei 2013 een bedrag van 173.392 euro ontvangen van LCM Alliance LLP, een van die vier Britse schermvennootschappen.

Verschillende kanalen
In een reactie aan De Tijd meldt BICS dat het gaat om een eenmalige betaling voor gewone telecomdiensten aan een klant in Iran. "We zien wel vaker dat betalingen van bedrijven in landen onder embargo zoals Iran gebeuren via verschillende kanalen en bankrekeningen op locaties zoals Dubai of Singapore", aldus de onderneming. "BICS voert een vast beleid om het ministerie van Financiën op de hoogte te stellen van betalingen van operatoren onder embargo", klinkt het nog.

Het systeem waarbij klant A een factuur laat betalen door een rekening van partij B, is typisch voor het witwassen van verdachte geldstromen, zo benadrukt de krant.

Milde politici
Nog volgens De Tijd zouden via dezelfde vier rekeningen ook Europese politici betaald zijn, bijvoorbeeld omdat ze in de Raad van Europa mild waren over schendingen van de mensenrechten in Azerbeidzjan.

Een deal van het verdachte geld zou afkomstig zijn van wapendeals met Rusland, stellen de kranten tot slot. Zo belandde via Rosoboronexport, dat bevoegd is voor alle wapenexporten uit Rusland, meer dan meer dan 28 miljoen dollar in de pot. Rosoboronexport leverde al voor miljarden dollars aan tanks en wapens aan het regime in Azerbeidzjan.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lilianne Van Neylen

    Ongelooflijk, en dat is maar 1 puntje van een hele berg criminaliteit, mensenverlakkerij, diefstal ter eigen verrijking enz... op kap van de onnozele Belg en andere onnozele landen in Europa. Wij kunnen dit frauduleus leiderschap toch echt niet meer tolereren laat staan controleren. Die doen wat ze willen met de vele miljarden van ons zweet en geen haan die er naar kraait! Wedden dat dit snel in de doofpot zal gaan en we er binnen de week NIETS meer zullen van horen of kunnen lezen?

  • Georges Vande Velde

    En morgen terug op de eerste rij (moeten gezien worden) in de "heilige mis". Biechtstoelen worden niet meer gebruikt, dat was voor de simpelen van geest.Nu nog enkel om kuisgerief op te bergen. Bende hypocrieten! Mensen maak u klaar voor de verkiezingen want ze beginnen al op straat te lopen.