20 km door Brussel: loper getroffen door hartprobleem, maar verder “zeer mooie” editie

EPA
Klokslag 10.00 uur gaf koning Filip in het Jubelpark het startschot voor de 40ste editie van de 20 kilometer door Brussel. Aan de verjaardagseditie namen zo'n 40.000 mensen deel, van 137 verschillende nationaliteiten: een record voor de 20 kilometer. Het Rode Kruis moest zo’n 389 deelnemers verzorgen, waarvan 134 aan de aankomst. Dat zijn er flink wat minder dan gemiddeld, zegt woordvoerder Rafael Schmidt. “We hadden wel één persoon met hartproblemen, maar die was in de ziekenwagen al opnieuw bij bewustzijn”, klinkt het.

“De voorbije jaren telden we gemiddeld zo’n 600 verzorgingen, dit jaar zitten we dus op ongeveer twee derden van dat aantal”, zegt de Rode Kruis-woordvoerder. “Dat geldt ook voor de mensen die naar het ziekenhuis zijn gebracht. Andere jaren zijn dat er ongeveer twaalf of dertien, dit jaar slechts negen. Er is wel één medische urgentie geweest, voor een loper die op de Tervurenlaan hartproblemen had gekregen. Die man is de ziekenwagen weliswaar al opnieuw bij bewustzijn gekomen.”

Daarnaast waren er vooral veel mensen die pleisters nodig hadden omwille van een valpartij en lopers met spierpijn of krampen. Ook moest een aantal deelnemers na aankomst in de Rode Kruis-tent op adem komen omdat ze na de 20 kilometer uitgeput waren.

“Uiteindelijk was dit een heel kalme editie, het weer heeft daarin zeker een rol gespeeld”, aldus nog Rafael Schmidt.

Photo News

De organisatoren van de 20 kilometer door Brussel zijn zondagavond zeer tevreden over de 40ste editie. Dat zegt Carine Verstraeten van de vzw S.I. Brussels Promotion (SIBP). “Het was een zeer mooie editie, die bijzonder vlot is verlopen”, klinkt het. “We hebben geluk gehad met het weer, het was perfect om te lopen.”

Aan de verjaardagseditie van de loopwedstrijd namen zondag zo’n 40.000 mensen van 137 verschillende nationaliteiten deel, een record voor de 20 kilometer. Zestig procent van de deelnemers maakte deel uit van één van de 650 groepen die liepen om geld in te zamelen voor een goed doel en 49 lopers namen al voor de 40ste keer deel.  Zij dragen een speciaal geel T-shirt met het opschrift ‘TOURENSEMBLE’. ‘Tour Ensemble’ is het initiatief van het Brussels Gewest naar aanleiding van de Grand Départ, de start van de Ronde van Frankrijk in Brussel, in juli. 

Photo News

De 20 kilometer vestigde bovendien nog een ander record. “Dit jaar namen namelijk meer dan 12.000 vrouwen aan de wedstrijd deel”, zegt Carine Verstraeten. “Nooit eerder hadden we zoveel vrouwelijke deelnemers, hun aantal stijgt elk jaar.”

Perfect loopweer

De organisatoren hadden naar eigen zeggen geluk met het weer: “De eerste lopers startten deze voormiddag nog in een lichte regenbui maar nadien bleef het droog maar zonder dat het te warm werd, zoals vorig jaar. Eigenlijk was het perfect loopweer. Ook alle muziekbands naast het parcours hebben probleemloos hun ding kunnen doen.”

“We waren ook uitermate verheugd door de aanwezigheid van de koning”, gaat Carine Verstraeten verder. “Hij heeft lang gepraat met de mindervaliden, en ook de deelnemers begroet die voor de 40ste maal meeliepen.”

Volgend jaar zal de 20 kilometer door Brussel plaatsvinden op 31 mei, aldus nog de organisatie. “We keren terug naar onze traditionele datum, de laatste zondag van mei. Dit jaar was dat niet mogelijk door de verkiezingen.”

EPA
EPA
EPA

In de marge van de 20 kilometer door Brussel heeft Mei Plasticvrij, de bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu, geprotesteerd tegen het massale gebruik van plastic waterflesjes tijdens de loopwedstrijd. “Vorig jaar deelde Spa 300.000 plastic waterflesjes uit, vermoedelijk zijn dat er dit jaar evenveel en dat kan gewoon niet meer”, zegt Ineke Van Nieuwenhove van Mei Plasticvrij. “Kijk naar het wegdek, dat ligt bezaaid met flesjes.”

EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank Janssen

    Big business voor de stad Brussel!!