20-jarige student stuurde doodsbedreiging naar Anuna De Wever: “Zijn die mensen daarvoor echt naar de flikken gestapt? Meen je dat?”

.
Joel Hoylaerts / Photonews .
“Gelukkig heeft een tweeloop twee lopen.” Deze bedreiging kregen klimaatstrijdster Anuna De Wever en zus Luka op hun bord. Mama Katrien Van der Heyden pikte die Facebookcommentaar niet en stapte naar de politie. Onze krant kon de afzender opsporen en belde hem op. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op basis van de foto’s en berichten op het Facebookprofiel slaagden wij er gisteren in om de afzender te contacteren. De 20-jarige student uit Vlaams-Brabant viel totaal uit de lucht. “Ja, ik heb dat zinnetje gepost. Maar neen, ik heb er niemand kwaad mee willen doen. Zijn die mensen daarvoor écht naar de flikken gestapt?” Na een lange stilte zegt de jongere dat hij er enigszins wel kan inkomen.

“Zwarte humor”

“Ik bedoelde het niet serieus, maar misschien was mijn opmerking er wel wat over. Maar dat is zwarte humor. In mijn dagelijkse leven en vriendengroep kennen ze me ook zo. Ik zag gewoon zoveel passeren op sociale media over die Anuna, dat ik dat bericht postte. Ik ken Anuna ook helemaal niet, ik weet niet juist wat ze doet en het interesseert me ook niet. Ik vind wel dat die mensen heel goed hun best doen om media-aandacht te krijgen. Die zogezegde doodsbedreiging is daarvan het beste bewijs.”

“Maar laat me duidelijk zijn: ik ga haar niets aandoen. Het was, euh, een grap”, aldus nog de twintiger.

“Zó buiten proportie”

Voor de moeder van de tweeling is hiermee de kous nog niet af. Ze had voorspeld dat de afzender zou zeggen dat het maar een grap was. “Dit kan niet”, zegt Katrien Van der Heyden. “We mogen het zeker oneens zijn met elkaar. Maar we gaan niet beginnen met 17-jarige meisjes die geen vlieg kwaad doen met de dood te bedreigen. Dit is zó buiten proportie.” De moeder deed dinsdag al een melding bij de politie van Berchem, vandaag volgt een officiële klacht. 

Anuna, het gezicht van de klimaatbrossers, laat zich intussen niet afschrikken en stapt vandaag opnieuw mee in de ‘Klimaatmars voor een betere toekomst’ in Brussel, de vierde editie al.
177 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • renee lissens

  Waarom zegt men nu Spijbelen en Leuk !!!zijn we hier in Belgie of in Holland!!!! In mijn jeugd was dat Brossen en Plezant !!!!

 • Mauice Buyst

  Allez zo komt in navolging van de dochter ook mama nog eens in het nieuws.

 • Emile De Smedt

  Droevig feit hoe een moeder(socologe)haar dochter voorde wolven gooit.Zit meer achter dan afgezaagde deuntje over het klimaat.Als de jeugd bezorgd is over het klimaat en al de rest moet ze echt anders gaan leven.Zijn verwende genieters die aandacht zoeken maar goede levenswijze weigeren voor de fun.Ouders draaien op voor hun holle fratsen.Het meisje is al hulpeloos wicht dat met moeite nog eigen leven leiden kan.Mama,politiek en media zullen het poppetje moeiteloos geestelijk verminken.

 • Willy Scholaart

  goede zet van groen denken ze maar het zou hen nog zuur kunnen opbreken, iedereen begint te weten vanwaar dit gestuurd wordt, en de echte problemen waar we mee te kampen hebben in de vergeethoek stoppen.

 • Jef Heffens

  Zo'n bedreiging kan nooit. Een serieuze straf zou hier wel op zijn plaats zijn. Misschien kunnen ze hem verplichten 10.000 euro te storten ten voordele van het milieu.