20 gewonden door elektrisering tijdens kampioenenviering hockeyploeg: nog altijd twee slachtoffers in brandwondencentrum

De verschillende slachtoffers kregen hulp van de talrijk toegesnelde ziekenwagens.
Peter Vanderveken De verschillende slachtoffers kregen hulp van de talrijk toegesnelde ziekenwagens.
Op een hockeyterrein in Mol zijn zaterdag twintig mensen gewond geraakt bij een incident met een hoogspanningslijn tijdens de kampioenenviering van een hockeyclub. “Drie slachtoffers werden overgebracht naar het brandwondencentrum van het ZNA Stuivenberg, waarvan er zondag nog twee in het ziekenhuis lagen”, zegt burgemeester Wim Caeyers (CD&V).
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zaterdag vond om 18 uur een hockeywedstrijd plaats van de U19 meisjes van hockeyclub Inter Mol. De thuisploeg won en pakte de titel en dat moest gevierd worden. Daarbij werden slingers de lucht in geschoten. “Die hebben op heel ongelukkige wijze de hoogspanningskabels boven het terrein geraakt”, weet burgemeester Caeyers. “De elektriciteit werd zo naar beneden geleid, via het ijzeren hek rond het terrein naar de kantine waar de elektriciteitskast eruit werd geslagen.”

Onder de douche

Mensen die in de buurt van de omheining stonden, werden getroffen door de stroominslag. Twintig mensen, voornamelijk toeschouwers, werden afgevoerd naar de ziekenhuizen van Mol en Geel, acht van hen mochten zaterdagavond terug naar huis. Drie slachtoffers werden overgebracht naar het brandwondencentrum in het ZNA Stuivenberg. 

Toon Peeters hield met enkele kameraden van de wielertoeristenclub uit Mol Donk een barbecuefeest in de aanpalende gebouwen van de voetbalclub. “We zaten te genieten van een gezellige namiddag toen we plots een enorme knal hoorden en de paniek aan het hockeyveld zagen uitbreken”, vertelt Toon. “Een vrouw die bij ons aanwezig was, is als verantwoordelijke van het Vlaamse Rode Kruis direct hulp gaan bieden aan de slachtoffers. De slachtoffers die er het zwaarst aan toe waren, werden snel onder de douche van de voetbalclub gezet door de hulpverleners om hun brandwonden af te koelen.” 

Bezinningsmoment

“Momenteel liggen er nog twee slachtoffers in het Stuivenbergziekenhuis met brandwonden aan armen en handen. De andere slachtoffers mochten allemaal terug naar huis. We mogen van geluk spreken dat hier geen dodelijke slachtoffers gevallen zijn. In de komende week wordt met Slachtofferhulp nog een bezinningsmoment georganiseerd om in groep de gebeurtenissen te verwerken.”

Een ziekenwagen verlaat het terrein van de hockeyclub in Mol Donk.
Peter Vanderveken Een ziekenwagen verlaat het terrein van de hockeyclub in Mol Donk.

Vlamboog

Volgens Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, zijn zulke incidenten zeer uitzonderlijk. “Als er al ongevallen gebeuren, is dit in de meeste gevallen gelinkt aan bouwondernemingen of werken”, weet woordvoerder Tom Demeyer. Het bedrijf houdt elk jaar sensibiliseringsacties om te waarschuwen voor de gevaren van hoogspanningslijnen. Ook voor het publiek is het belangrijk te weten dat je niet rechtstreeks een hoogspanningslijn moet aanraken om gevaar te lopen. “Als je te dicht komt, slaat de elektriciteit over naar het voorwerp of de persoon en ontstaat er een zogenaamde vlamboog. Hoe hoger de spanning, hoe verder je uit de buurt van de hoogspanningsinstallatie moet blijven. Hoe hoger de spanning, hoe groter de eventuele schade en verwondingen”, legt Demeyer uit.

Via de grond en de omheining werden de toeschouwers rond het veld het slachtoffer van elektrisering, wat duidelijke sporen heeft nagelaten op de grond.
Via de grond en de omheining werden de toeschouwers rond het veld het slachtoffer van elektrisering, wat duidelijke sporen heeft nagelaten op de grond.

Perimeter

Bij een 70kV-lijn geldt een perimeter van 3,7 meter, bij een 150 kV-lijn, zoals hier het geval was, is dat 4,5 meter en voor een 380kV-lijn geldt een perimeter van 6,8 meter. Elia wijst er nog op dat het ten strengste verboden is om zaken af te vuren op een hoogspanningslijn. Als je activiteiten organiseert onder een hoogspanningslijn of als je verdachte zaken ziet: neem contact met Elia op 0800/95.062.

“Diep getroffen”

De schade aan het clubhuis is aanzienlijk. De club heeft wel besloten om de op zondag geplande competitiewedstrijden op een ingetogen manier te laten plaatsvinden. “We zijn diep getroffen door het ongeval en ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers”, vertelt Hans Trimpeneers, voorzitter van de hockeyclub. “Vanochtend lagen nog vier slachtoffers in verschillende ziekenhuizen, het gaat om mensen met brandwonden die tijdens de explosie aan de omheining van het speelveld stonden. Een ligt nog ter observatie in het ziekenhuis van Geel, een ander slachtoffer bracht de nacht door in het Gasthuisbergziekenhuis in Leuven en zou mogelijk in de loop van de namiddag naar huis mogen. De twee laatste slachtoffers liggen nog in het Stuivenbergziekenhuis van Antwerpen, over de toestand van de slachtoffers kan ik helaas niets kwijt. Ik denk dat we dit in alle sereniteit en met alle respect naar de slachtoffers en hun naasten moeten behandelen.”
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jerry van Dodewaard

  Metallic slingers (die hier gebruikt worden) zijn geleidend! Een confetti shooter met deze slingers kan tot een meter of 12 bereik hebben... Heel erg domme actie, geluk dat er geen doden zijn gevallen.

 • Carolus Vif

  3 meter stefanie ? ze verdwijnen zelfs uit beeld die zijn 3 keer zo hoog gegaan als de persoon die ze afschoot dan zit je al snel aan een meterke of acht

 • Stefanie van Dijk

  Dat verwacht je toch niet echt met wat slingers afschieten, hangen die leidingen wel hoog zat vraag ik me af, die slingers gaan hooguit een metertje of 3 de lucht in

 • Geert Teirlinck

  Elektrocutie is een schadelijke elektrische stroomdoorgang door het menselijk of dierlijk lichaam met de dood tot gevolg. Een schadelijke elektrische stroomdoorgang zonder dodelijke afloop heet elektrisering. Dus betreft het hier elektrisering ipv elektrocutie hoop ik dan.

 • Ivan Willems

  Maakt dat mee. Goed dat er geen doden zijn gevallen.