2 op de 3 arbeiders lopen tegen de lamp bij gerichte controles in carwashsector

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
De sociale inspectie heeft dit jaar bij gerichte controles in de carwashsector 184 arbeiders gecontroleerd. Van hen waren er 122 in overtreding. Het gaat dan bijvoorbeeld om gevallen van zwartwerk, maar ook om mensenhandel. Dat heeft staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) vandaag bekendgemaakt. De Backer nam vandaag deel aan een controle. Daarbij werden vijf carwashes gecontroleerd. Drie daarvan bleken in overtreding. 

Eind 2017 heeft staatssecretaris De Backer een plan voor eerlijke concurrentie afgesloten met de carwashsector. Met gerichte inspecties wil De Backer in de carwashsector de strijd aanbinden met inbreuken zoals zwartwerk, illegale tewerkstelling, ontbrekende arbeidskaarten enz...

De Open Vld-staatssecretaris trok vandaag zelf mee op pad met de inspectiediensten. Van de vijf gecontroleerde carwashes bleken er drie in overtreding. "Ik ga mee op het terrein om deze controles te zien, nadat ik al controles in de bouw, transport en grootsteden heb meegedaan. Steeds opnieuw sta ik versteld van de omstandigheden die ik soms te zien krijg. Ik dank mijn diensten voor hun goede werk. Wij blijven verder werken", zegt De Backer.

Volgens De Backer werden er dit jaar 184 arbeiders gecontroleerd, verspreid over 118 bedrijven. 122 van die 184 arbeiders bleken in overtreding. Dat is twee op de drie. "De overtredingen gaan van zwartwerk, werkloze zwartwerkers tot mensen zonder arbeidskaart, zonder verblijfsvergunning en zelfs mensenhandel", luidt het.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  De strijd aangaan met wie met het klein grut dat autos moet wassen om aan den brode te komen,maar ondertussen aan rijke buitenlandse stinkers tegen vergoedingen onder tafel wel verblijfs en paspoorten uit deelt ,allemaal via antwerpen het chicago van europa

 • Jan Boden

  Het witwassen van de auto's gebeurt dus in het zwart.

 • jan latour

  vind het een redelijk belachelijk beeld zitten ze daar op een stoeltje te wachten tot hun blikken doosje gewassen is

 • yahya kasmi

  jan louter ni overdrijven hé !

 • Ludwig Vanden Boer

  Wat een klucht, ze hebben 118 bedrijven gecontroleerd en 184 werknemers. Bij ons in die carwash alleen werkt zeker 15 man. Waren die dan allemaal getipt of controleert men maximum twee werknemers per carwash?